archduke shot 2

Kansallismielisen Musta käsi -salaseuran jäsen Gavrilo Princip ampuu 1914 Itävallan kruununperillisen arkkiherttua Frans Ferdinandin ja hänen vaimonsa. Laukaus sytytti ensimmäisen maailmansodan.

Nykyään harva suomalainen omistaa aseita, eikä niitä vedetä esiin kuin ampumaradalla, armeijassa ja metsästyskauden alkaessa. Julkisilla paikoilla on kielletty jopa oikean aseen näköisen leluaseen esittely. Kun viime syksynä sihtailin muovisen sheriffin lelurevolverin kanssa Yrjönkadulle johtavassa Mercatorin käytävässä —  en äkillisesti lapseksi taantuneena, vaan Hufvudstadsbladetin toimittajan pyynnöstä –, vartiointiliikkeen miehet ilmestyivät oitis varmistamaan, ettei mitään luvatonta ole tekeillä.

Entisaikoina lähes jokainen mies kuitenkin tarvitsi aseen riistan pyytämiseen, ja suomalaiset sotivat tämän tästä puolustaessaan kotikontua tai emämaan suurvaltapyrkimyksiä. Jo varhain syntyi omaa asetuotantoa, ja suomalaiset piilukkokiväärit ja tarkka-ampujat olivat haluttua vientitavaraa. 1800-luvun lopulla pienpajatuotanto kasvoi ja kehiteltiin teknisiä parannuksia. Suuri osa aseista tuotiin kuitenkin Suomeen ulkomailta. Helsingissä toimivat Onni Lindebäckin, Hugo Frischin ja Fritz Wiikin liikkeet kaupittelivat upouusia malleja kansainvälisesti tunnetuista asemerkeistä.

pistoolit 001

Kuin suoraan Villistä Lännestä. Smith & Wesson -merkkinen revolveri viipurilaisen Emanuel Sonnén aseluettelosta vuodelta 1901. Kuva Timo Hyytisen teoksesta Arma Fennica VI: Vanhat aseet 1 (1880-1950).

Takapakkia aseitten hankintaan tuli sortokausina 1899-1905 ja 1908-1917. Venäjä rajoitti asetuontia eliminoidakseen vastarinnan, ja vaikka haulikkoja sai ostaa, ”kuulakiväärien” ja käsiaseiden tuonti oli kielletty.

Tilanne muuttui maailmansodan loppuvaiheessa. Pitkä sota, Venäjän vallankumous ja muut Eurooppaa ravistelleet väkivaltaisuudet olivat opettaneet jälleen lähes kaikki miehet käyttämään aseita, ja heille jäi niitä taisteluiden laannuttua. Suomessa oli 1918 paljon venäläisiä aseita, erityisesti kiväärejä ja karabiineja. Jääkärit toivat myös Saksasta aseita. Sisällissodan jälkeen käsiaseita ja kiväärejä oli paljon erityisesti valkoisen puolen sotureilla.

vihti_115 kopio

Kuva sukualbumista. Kaksi miestä sisällissodan ajalta pistimillä varustettujen kiväärien ja panosvöiden kanssa. He ovat punaisia, kuten suurin osa sotaan osallistuneista sukulaisistani. He ovat myös hyvin nuoria. Sotiminen oli monelle traumaattista, mutta yksilöiden mielenterveys ei paljon painanut ajan suurissa mullistuksissa.

Pistooleista yleisiä olivat Browning FN1900 ja FN1903, Parabellum P08 ja Mauser M1916 eli Ukko-Mauser, revolvereista Nagant 1895 ja Colt 1911. Vuonna 1919 hankittiin armeijalle Espanjasta pieniä, vaihtelevan laatuisia pistooleja, jotka kulkivat vain nimellä ”malli 1919 espanjalainen”. Björk-sarjan ensiosassa ovat käytössä Parabellum P08 ja Browning FN1900. Björk omistaa jälkimmäisen. Hän on tehnyt itselleen sitä varten suojuksen, jonka voi kiinnittää sääreen. Pistoolista on apua, kun hän joutuu väijytykseen Yrjönkadulla (Yön sydän on jäätä s. 142):

Björk hilasi päänsä yhtä hitaasti taaksepäin, kunnes oli jälleen kokonaan piilossa, ja alkoi sitten taivuttaa oikeaa jalkaansa, hitaasti, hitaasti, kohottaa säärtään, kunnes se oli hänen oikean kätensä ulottuvilla, ja käsi veti lahkeen ylös, hitaasti, ja tapasi Browningin, hänen tutun rakkaan Browninginsa kahvan, ja kämmen hivuttautui vähän pitemmälle ja keskisormi ojentui ja painoi, naps, ja Browning irtosi — ja samassa hetkessä tuli kolmas luoti vinosti kadun toiselta puolelta ja sattui johonkin metalliseen kohtaan työntökärryissä niin että kipinät iskivät, mutta hän ei hätkähtänyt, lujitti vain otteensa Browningista ja laski säärensä alas ja painoi jalan maahan ja veti henkeä, ja siirsi sen jälkeen oikean käsivarren ja Browningia pitelevän käden vartaloa pitkin eteensä, ja vasen käsi siirtyi myös hitaasti eteen ja poisti pistoolista varmistimen.

browning 1900 2

Browning FN1900. Kuva: The F. N. Historical Society.

Luger-1809 parabellum p08

Parabellum P08, toiselta nimeltään Luger P08. Kuva: Wikipedia.

Kun ampuma-aseita oli, niihin turvauduttiin myös yksityisiä erimielisyyksiä ratkottaessa. Sotakokemusten traumatisoimat nuoret miehet olivat usein ailahtelevia, milloin masentuneita ja milloin äkkipikaisia. Perusluonteeltaan kiivaat saattoivat muuttua kylmän fanaattisiksi, niin kuin romaanin Yön sydän on jäätä Uno Kess. Jotkut joutuivat psykoosiin ja ammuskelivat ketä sattui, kuten käy ilmi ajan lehtiuutisista ja Tuomas Rimpiläisen kiinnostavasta uutuusteoksesta. Häiriintyneiden veriteot sulautuivat ajan yleiseen väkivaltaisuuteen. Sodan psyykkiset vaikutukset sivuutettiin hämmästyttävän pitkään sairaanhoidossa ja rikollisten tutkinnassa.

20-luvun mittaan alettiin säätää lakeja aseenkanto-oikeudesta. Aseita ei silti niin vain saatu kerätyksi pois. Maalla piti metsästää, suojeluskuntalaiset kantoivat asetta ja yksi ja toinen piti varmuuden vuoksi pistoolia tai revolveria pöytälaatikossa. Kieltolain aikana salakuljettajat kävivät usein tulitaisteluita poliisien kanssa. Samanlaista gangsterismia kuin Amerikassa ei kuitenkaan kehittynyt.

publicenemy_01

James Cagney (vasemmalla) elokuvassa Yhteiskunnan vihollinen (Public Enemy, 1931), joka teki hänestä tähden.

Ennen kuin elokuva joutui Hollywoodissa sensuurin kouriin, syntyi kolme merkittävää, suorasukaisen väkivaltaista elokuvaa Chicagon 1920-luvun gangstereista. Vuodelta 1931 ovat Pikku Caesar pääosassa Edward G. Robinson, ja Yhteiskunnan vihollinen, jossa konnaa esitti James Cagney. 1932 valmistunut Arpinaama, jonka nimiroolissa oli Paul Muni, on siitä kiinnostava, että siinä vilisee erilaisia aseita.

arpinaama aseita

Gangsteri Tony Camontea esittävä Paul Muni (keskellä) lataa Thompson -konepistoolia. Pöydällä on Colt M1911.

arpinaama 4

Camonten sisar pitelee Colt 1903 -taskupistoolia.

arpinaama aseita 2

Tony Camonten vaikuttava asevarasto.

Monet käsiaseet tulivat tunnetuiksi poliittisten murhien välikappaleina. Gavrilo Princip murhasi arkkiherttua Frans Ferdinandin ja hänen vaimonsa Browning FN1910 -pistoolilla. Eugen Schauman käytti vanhempaa Browning FN1900 -asetta surmatessaan kenraalikuvernööri Bobrikovin ja itsensä.

Schauman_shoots_BobrikovIver Johnson -merkkisen revolverin valitsi murha-aseeksi anarkisti Leon Czolgosz, kun hän ampui 1901 USA:n presidentti William McKinleyn. Iver Johnson -revolverista ammuttu luoti surmasi myös Italian kuningas Umberto I:n vuonna 1900 ja Robert Kennedyn vuonna 1968.

mckinley assassinated

Presidentti McKinleyn murha. Murhaaja on verhonnut aseen liinaan.

Iver Johnson -revolvereita kaupattiin turva-aseina, jotka eivät lauenneet vahingossa ja sopivat naisenkin käteen.

iver johnson mainos

Herrasmiehen velvollisuus on puolustaa seuralaistaan, jos vastaan tulee hampuusin näköisiä miehiä.

Ladies-Dont-Argue-795616

Yönuttuun pukeutunut rouva tähtää naamioitunutta murtovarasta selkä suorana ja silmää räpäyttämättä. Voro tietää menettäneensä pelin.