Tällä kertaa vain lyhyt merkintä, koska olen mökillä ja netti toimii miten sattuu…

Kuten puvuista kertovassa blogimerkinnässäni sanoin, 1920-luvun visuaalinen tyyli suosi sileitä pintoja, joiden pinta oli yltäkylläisesti koristeltu. Tämä päti myös käsilaukkuihin. Niillä on pitkä historia. Keskiajalta lähtien kumpikin sukupuoli kanniskeli päivittäisiä tavaroitaan suulta kiristettävässä pussissa, joka riippui vyötäisiltä. Tämä tarvike saattoi olla kauniisti kirjottu ja koristettu.

Laukulle tuli entistä enemmän tarvetta, kun puvun tiukkuus tai muoti estivät taskujen lisäämisen. 1800-luvulla naisten käsilaukku sai nykyisen muotonsa. 1920-luvulla säätyläisnainen ei voinut lähteä ulos ilman hattua, hansikkaita ja käsilaukkua.

laukut tallinna 1

Kirjottuja käsilaukkuja Tallinnan KuMun Art deco -näyttelystä vuodenvaihteessa 2015.

Hieno nainen ei raahannut mukanaan monta asiaa. Pikkulaukkuun mahtui kosmeettisia aineita kasvojen korjailuun, viuhka, savukerasia ja vähän rahaa. Kauppapuodeissa ei tarvittu käteistä, koska asiakkaalla oli siellä tili.

Laukun perusmuotona oli perinteellinen pussi, kukkaro tai litteä kirjekuori. Joskus käytettiin epätavallisempia muotoja, kuten sylinteriä tai kiekkoa. Kuva-aiheet haettiin luonnosta tai ne perustuivat geometrisiin kuvioihin. Kirjonta oli erinomaisen taidokasta. Siihen käytettiin paitsi lankoja, myös oikeita ja lasisia helmiä ja jalokiviä ja metallipaljetteja. Applikaatiolla saatiin kiinnostavia pintarakenteita. Laukussa saattoi olla rannelenkki tai hihna kädessä kantamista varten. Vasta 1920-luvun lopulla laukkuihin ilmestyi olkahihna. Uranuurtaja oli Coco Chanel, joka kyllästyi kantamaan laukkua kädessä ja suunnitteli käsilaukun, johin kuului ohut kaksoisketju olkapäällä kantamista varten.

22_handbags_sears_medium

Amerikkalaisen postimyyntiyhtiö Sears & Roebuckin valikoima käsilaukkuja 1920-luvulta.

Toisinaan laukkuihin kuului hapsuja ja tupsuja. Iltalaukkujen ja kävelypukujen kanssa käytettävien pikkulaukkujen pohjamateriaalina oli silkki, sametti, hyvälaatuinen puuvilla tai nahka, joka oli pehmeää vasikkaa, vuohta tai jotain eksoottisempaa eläintä. Laukun materiaalina saattoi olla myös punottu verkko. Käärmeen, liskon tai alligaattorin nahkan kuviot olivat jo sinällään hyvin koristeellisia.

alligaattorilaukku

1920-luvun alligaattorilaukku. Itselläni on uudempi vintagelaukku alligaattorinnahkaa: uutta laukkua en ostaisi, koska en tahdo suosia näiden eläinten metsästystä. Kuva Pinterestistä.

vihreä laukku 1

Helmillä ja metallipaljeteilla kirjottu vintagelaukku omasta garderoobistani. Malli on kirjekuori ja pohjamateriaali antiikinvihreää samettia.

Lisää kauniita 1920-luvun laukkuja löytyy esimerkiksi Pinterestistä samalta sivustolta kuin alligaattorilaukku.