fred astaire

Filmitähti ja tanssija Fred Astaire pukeutui elokuvissaan aina tyylikkäästi. Silinteri sopi hyvin hänen kapeisiin kasvoihinsa, ja hänen tunnetuimpiin filmeihinsä kuuluu Top Hat (Silinterihattu, 1935). Tämä otos on myöhäisestä filmistä Blue Skies (Sinitaivaan alla, 1946), jossa silinterin seurana ovat ascot-solmio, saketti ja damaskit.

Kun kesä on vihdoin tullut, pitää nauttia lomasta. Bloggaan siis vähän harvemmin. Syksyn sateiden saapuessa jaksaa taas istua koneen ääressä. Mutta nyt hiukan juttua miesten päähineistä. 1920-luvulla näet mies ei lähtenyt ulos ilman hattua. Paljain päin oltiin vain maalla kesäisin.

Nykyaikaiset miesten hatut ovat lähes kaikki perua 1800-luvun alusta tai puolivälistä. Varhainen herrasmiehen hattu on silinteri, jonka suomalainen nimi tulee saksasta ja kertoo päähineen putkimaisesta muodosta. Englanniksi hattu on top hat, ranskaksi haut-de-forme, jolloin viitataan hatun korkeuteen. Alunperin silinteriin käytettiin majavankarvasta tehtyä huopaa, johon saatiin öljyämällä ja harjaamalla silkin kiilto. Myöhemmin silinterin kupu päällystettiin silkillä.

top-hats-1

Herrasmiehiä silkkipytyissä. Kuva: http://www.victoriana.com/Mens-Clothing/tophats.htm.

Silinteri oli jokapäiväisessä käytössä poliitikkojen ja liikemiesten suosiossa, muut pitivät sitä ilta-asujen kanssa. Siitä on tullut yhä harvinaisempi. Jo 1800-luvulla käyttökelpoisempi oli knalli (bowler hat), jonka pyöreä huopainen kupu oli kovetettu kumiliimalla. Se vakiintui 1800-luvun puolivälissä keskiluokkaisen kaupunkilaisen arkipäähineeksi.

men's fashion knallit

Ranskalaisia herrasmiehiä. Kuva teoksesta John Peacock: Men’s fashion: a complete sourcebook.

Knallia pidetään erityisesti perinteisten brittimiesten tunnusmerkkinä, yhdessä sateenvarjon kanssa, ja Winston Churchill suosi sen korkeakupuista mallia. Siinä on kuitenkin jotain hupaisaa, koska sen käyttäjiin kuuluvat Charlie Chaplin, Oliver Hardy ja Stan Laurel sekä Tintti-kirjojen poliisikaksikko Dupond ja Dupont. Knalli on myös bolivialaisten naisten perinteinen päähine.

Knallia juhlallisempi on jäykistetystä huovasta tehty homburg, jossa on ylös kaartuva lieri ja ripsinauha (grosgrain). Kuvussa on hillitysti muotoiltu pitkittäinen lovi. Konservatiivisimmat miehet käyttävät mustaa homburgia.

Anthony-Eden-Hat-a-Homburg-212x320

Anthony Eden ja homburg.

Hattu sai nimensä kylpyläkaupunki Bad Homburgista Saksassa, jossa Englannin ilomielinen kuningas Edvard VII mielellään vieraili. Hän ihastui läheisen hattutehtaan tuotteisiin, alkoi pitää niitä ja sai paljon jäljittelijöitä. Hattua kutsutaan myös Eden-hatuksi moitteettoman tyylikkäästi pukeutuneen pääministerin Anthony Edenin (1897-1977) mukaan. Näistä miesten muotiin vaikuttaneista herroista tulee jatkossa varmasti vielä puhetta.

Björk pitää homburg-hattua villaulsterin kanssa viileinä vuodenaikoina. Appeni käytti sitkeästi homburgia 1980-luvulla, vaikka se oli jo 1960-luvulla alkanut näyttää uuden sukupolven silmissä perin vanhanaikaiselta. Brittiyhtye Procol Harum teki 1967 psykedeelisen kappaleen nimeltä Homburg, jossa nimetöntä miestä, joka on eri tavoin ulkona elämästään, kehotetaan ottamaan tämä hattu pois päästään, koska hänen päällystakkinsa on liian pitkä.

Homburgin vapaamielisempi sukulainen on fedora, johon Chicagon gangsterit olivat mieltyneitä. Fedora on pehmeää huopaa, kuvun lovi on syvä ja sen sivuilla on myös pienet kuopat. Se muotoutuu kantajansa mukaan ja sen voi rutistaa myös taskuun. Siksi se on rentojen kulkureitten kuten Indiana Jonesin itseoikeutettu päähine. Hatun nimi tuli Victorien Sardoun näytelmästä Fédora (1882), jossa näyttelijätär Sarah Bernhardt esiintyi tämä hattu päässään. Se on siis myös naisille sopiva päähine.

pdt_fedora2345_38_1

Fedora-hattu milanolaisen muotiliikkeen sivuilta.

Trilby-hattukin on saanut nimensä näytelmän sankarittaren hatusta. George du Maurierin, Daphne du Maurierin isoisän romaaniin perustuvassa näytelmässä Trilby (1895) esiteltiin tämä hattu, jossa on kapeat lierit, jotka taitetaan edessä alas ja takana ylös. Hienompi trilby tehdään kaninkarvasta kuten fedora, mutta se voi olla myös kangasta tai olkea. Nauhassa on joskus höyhen kuten tirolaishatussa, jota se muistuttaa.

trilby

Trilby-hattu brittiläistä tekoa.

Vähiten muodollinen on porkpie-hattu, jossa on matala leveä kupu ja kapea lieri. Se oli yleinen 1800-luvun lopulla myös naisilla. Se sopi vapaa-aikaan, kuten myös Ecuadorista kotoisin oleva panama-hattu. Porkpietä käyttivät erityisesti jazzmuusikot, ja itse yhdistän sen Buster Keatonin surumielisiin kasvoihin. Björk tuskin panisi päähänsä porkpietä, mutta aito panama-hattu kelpaa hänelle kesäpäähineeksi.

buster-keaton2

Buster Keaton haaveilee rakkaudesta.

panama hat

Panama-hattu parasta montecristi-laatua. Perinteiset panama-hatut punotaan toquilla-palmun säikeistä. Montecristin kaupungista Ecuadorista ovat lähtöisin tiuhimmin punotut hatut.

1930-luvulta alkaen miesten hattujen käyttö on vähentynyt. Paljain päin esiintymisen esikuvana oli ajan muoti-ikoni, Windsorin herttua. Suosionsa on säilyttänyt vain köyhemmän väen päähine lippalakki. Perinteisiä lierihattuja pitävät lähinnä vain luovien ammattien harjoittajat ja huolitellut pukeutujat.

Lisää tietoa miesten hattumuodista löytyy Ville Raivion blogista ja hänen mainiosta kirjastaan Klassikko.