Isommalla kuvalla löytyi oitis ratkaisu arvoitukseen. Kuvan talo on Kluuvissa, Vuorikatu 8 Kameelin korttelissa, ja se on tuttu erityisesti niille, jotka asioivat Helsingin yliopiston Kaisa-kirjastossa. Se on nenän edessä, kun poistuu Gaudeamuksen kahvilasta Vuorikadun puolelle.

vuorikatu 8 2016-02-25-617

Paikalla olleista vanhemmista rakennuksista on jäljellä Waldemar Aspelinin 1897 suunnittelema piharakennus. Kadun puolen talot purettiin 1906 ja seuraavana vuonna ruotsalaisen arkkitehdin John Settergrenin suunnittelema viisikerroksinen kivitalo nousi jyrkästi etelästä päin nousevan kadun huipulle. Talo edustaa tukholmalaista jugendia ja näyttää varsin koristeelliselta kulmikkaine paneeleineen ja nauhoineen.

Talossa on ollut monenlaista toimintaa sen historian aikana. Alakerrassa on ollut kauppaliikkeitä. Vuonna 1924 B-talon osakkeet osti sairaanhoitaja Ida Maukonen, joka perusti taloon yksityisen sairaalan. Siihen kuului jopa synnytysosasto. B-talon porttikäytävää pitkin pääsi suoraan Rautatieasemalle. Yritteliäs Maukonen perusti taloon myös matkustajakodin vuonna 1930. Sen nimi oli ensin Ateria, mutta jo 1936 se sai nimen Mekka, jonka se on pitänyt viime aikoihin saakka. Vuonna 1939 alakerran liikehuoneistojen kaari-ikkunat korvattiin suoraviivaisemmilla näyteikkunoilla. Talossa tehtiin vuosina 2007 – 2013  suuri peruskorjaus, jonka myötä moni yksityiskohta palautettiin alkuperäiseen asuunsa. Se on yksi tienoon parhaiten säilyneitä rakennuksia vanhaa mukulakivipihaa myöten.

Tässä linkki taloyhtiön sivuille, missä on muun muassa osoitteen historiikki sekä valokuvia talon yksityiskohdista ja vanhoista rakennuspiirustuksista. Talon superkapea hissi vuodelta 1950 on sekin nähtävyys!