On aika raottaa salaisuuden verhoa, sillä eräs projekti on jo edennyt varsin pitkälle… Björk astuu nyt siis näyttämölle, kaikkien Björk-kirjojen ja vanhan Helsingin ystävien iloksi, ja hän myös laulaa!

Olen valmistellut Reetta Ristimäen kanssa jo parisen vuotta musiikkinäytelmää nimeltä Iloisten sielujen hotelli, joka poimii episodeja kolmesta ensimmäisestä Björk-kirjasta ja yhdistää ne juoneksi, jossa on uusi oma teemansa. Reetta on laulaja ja monitoiminainen, jonka ura suomalaisen musiikkiteatterin parissa on vaikuttava. Musikaalin nimi on puolestaan otettu Rafu Ramstedtin 1920-luvulla säveltämästä hupaisasta kupletista Oi sä sulo Helsinki, joka myös vilahtaa näyttämöteoksessa.

Rafael ”Rafu” Ramstedt (1888-1933).

Iloisten sielujen hotellin säveltää käsikirjoitukseni pohjalta Jukka Nykänen, ja sen esitykset tulevat Aleksanterin teatteriin keväällä 2019. Esityksiä on rajattu määrä, joten liput kannattaa varata ajoissa. Ilmoitan tässä blogissa ja kirjailijasivullani Facebookissa, milloin ne tulevat myyntiin.

Musikaali vie katsojansa 1920-luvun alun Helsinkiin, jolla on kahdet kasvot: se on rikas ja köyhä, iloinen ja katkera, keväisen valoisa ja vaarallisen hämärä. Siinä kävellään Esplanadin puistossa, piipahdetaan fiinissä porvariskodissa, uhotaan Suur-Suomen puolesta, seurataan sivusta naisasianaisten marssia, muistellaan vanhan puutalo-Kallion ääniä ja tuoksuja, käydään jazzahtavassa salakapakassa, koetaan kauhua roistojen pesässä ja osallistutaan vaarallisen murhaajan kiinniottoon. Olen kuullut jo näytteen Jukan sävellystyöstä, ja voin vakuuttaa, että tulossa on jotakin, joka tempaa mukaansa!

Meillä oli eilen kokous, jossa pääosien esittäjät tutustuivat hahmoihinsa ja käsikirjoitukseen. Samalla sovittiin aikatauluista ja luettiin näytteitä tekstistä. Liitän tähän valokuvia, joista voitte nähdä, minkälaiset hahmot Björk-kirjojen henkilöt ottavat lavalla. Osiin valitut näyttelijä-laulajat ovat kaikki kokeneita ammattilaisia, ja odotan innolla, mitä kaikkea he saavat rooleistaan ja sooloistaan irti. Kuvista puuttuu Janne Marja-aho, joka saa kunnian esittää sekä musikaalin pääroistoa että Björkin pahinta kilpailijaa lemmenasioissa.

Säveltäjä Jukka Nykänen ja näyttelijät Minja Koski (Ida, edessä), Miro Apostolakis (Frans Valkama) ja Heljä Heikkinen (Lisbet).

Vasemmalta: Ville Salonen, laulaja ja OperaBOXin johtaja; Tatu Siivonen (Martti); Reetta Ristimäki; Jukka Nykänen; Heljä Heikkinen; Miro Apostolakis; Minja Koski.

Ville Salonen, Tatu Siivonen ja Jukka Nykänen.

Vasemmalla Joel Mäkinen (Björk).