timo huvilinna

Kuva SLS, Timo Huvilinna/HYM.

Otsikko ei suinkaan vihjaa siihen, että Yliopistomuseon tyynien vitriinien lomassa muhisi jonkin sortin skandaali. Vaikka tällainen olisikin nykyaikana Se Uutinen, joka kerää huomiota, museossa on kaikki hyvin. ”Draama” on näytelmä ”Nuori Topelius”, josta puhuin edellisessä blogikirjoituksessani. Olen viime aikoina tosiaankin ahkeroinut näytelmäkäsikirjoitusten parissa, mutta älkää pelätkö, en ole unohtanut Björk-romaanisarjaa. Uusi Björk on tulossa jälleen ensi toukokuussa.

Mutta nyt Topelius-näytelmään. Kävin viime keskiviikkona seuraamassa sen harjoituksia ja liitän tähän kuvia, joita näppäilin siellä. Kirjoituksen lopussa on myös Helsingin yliopiston infolinkki, jonka kautta voi ostaa ja varata lippuja näytelmään. Ylläoleva harjoituskuva on lainattu infolinkistä.

Jos tahdotte rentoutua joulukiireiden keskellä Helsingin keskustassa, tulkaa ihmeessä katsomaan tämä näytelmä. Kestoa sillä on vain vajaa tunti. Yliopistomuseohan löytyy Helsingin yliopiston päärakennuksen uudelta puolelta (Fabianinkatu) kolmannesta kerroksesta. Myös hissillä pääsee ylös.

Näytelmä esitetään marras-joulukuussa sekä suomeksi (neljä näytöstä) että ruotsiksi (kaksi näytöstä). Näytelmän dramatisoi ja ohjaa Krista Putkonen-Örn, ja rooleissa nähdään TeaKin kolmannen vuosikurssin näyttelijäopiskelija Antti Saarikallio, joka esittää nuorta Topeliusta ja tämän ystävää Henrik Backmania, ja näyttelijä Kim Gustafsson vanhemman Topeliuksen, Runebergin ja kotiopettaja Barckin hahmoissa. Näytelmän ruotsinnoksesta vastaa Märtha Norrbäck (SLS).

Kuvissa Antti Saarikallio esiintyy nuoren Topeliuksen ja Kim Gustafsson J. L. Runebergin roolihahmossa. Mikä yhteys näillä herroilla oli? No tietenkin se, että 14-vuotias Topelius asui Helsinkiin tultuaan Runebergien luona ja Runeberg valmensi häntä ylioppilaskirjoituksiin. He pysyivät myöhemminkin lämpimissä väleissä.

Asut ovat vasta ”harjoitusluonnoksia”. Näytöksissä nähdään ne oikeat puvut.

 

image3

Mietteliäs nuorukainen ja tuleva kansallisrunoilija.

 

image2

Runeberg suhtautui isällisen huvittuneesti teini-ikäisen Topeliuksen tempauksiin.

 

image1.jpeg

Otetaan välillä rennosti.

 

Tässä linkit infosivuille:

https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/kieli-kulttuuri/ylioppilas-topelius-helsingissa

https://www.helsinki.fi/sv/aktuellt/sprak-kultur/studenten-topelius-i-helsingfors