Avainsanat

Kauppatori Esplanadilta päin katsottuna. Kuva F. Jonasson, Helsingin kaupunginmuseo.

Olen seurannut edelleen ”Iloisten sielujen hotelli” -musikaalin harjoituksia. Keskiviikkona ja perjantaina olin paikalla kuvaamassa ja molemmista päivistä syntyi video, jotka liitän tähän kirjoitukseen. Kohtasin uusia roolihenkilöitä, joista voin postata Björk-kirjojen ystäville kuvia. Itse herra Björkiä en ole vielä harjoituksissa tavannut — ehkä ensi viikolla onnistaa!

Keskiviikkona 13.2. harjoitukset pidettiin musikaalin projektijohtajan ja ohjaajan Reetta Ristimäen työhuoneella Hakaniemessä. Laulut olivat edelleen pääosassa, ja niitä harjoitutti musikaalin säveltäjä Jukka Nykänen.

Tänään vuorossa olivat musikaalin näispääosien esittäjät, Minja Koski ja Heljä Heikkinen, eli Ida Helander ja Lisbet Axelskiöld. Heillä on myös kaksi muuta tärkeää roolia: ilotalon pitäjä Kreeta Nurmi ja ilotyttö Lyyli. Tarinan tässä versiossa molemmille käy huonosti. Minjalla oli kolme laulua harjoitettavana, Heljällä kaksi.

Näyttelijä-laulaja Minja Koski.

Näyttelijä-laulaja Heljä Heikkinen.

Paikalla oli lauluja kuuntelemassa myös Reetta, joka tehtävä ohjaajana on hakea henkilöille tyypillinen tapa ilmaista itseään.

Myöhemmin iltapäivällä työhuoneelle saapui kolmen miehen jengi, eli Ville Pulkki, joka esittää poliisia ja lauluaa kuorossa, Rami Meling, joka kuuluu myös kuoroon ja on musikaalissa ylimääräinen poliisi, sekä Tatu Siivonen, jolla on kolme roolia: hän esittää ylietsivä Martti Ekmania, rikollispomo Atamaania ja lehtimies Anton Helanderia. Tällainen valikoima hahmoja samassa musikaalissa vaatii aika lailla muuntelukykyä.

Ville Pulkki, Tatu Siivonen ja Rami Meling. Jukka tietenkin pianon takana.

Trio harjoitteli etupäässä ”Helsinki” -laulua, joka esiintyy useassa kohtaa musikaalia, alussa, lopussa ja ensimmäisen näytöksen päätöksessä. Koska musikaalin teema on kaksi Helsinkiä, myös Helsinki-laulusta on kaksi muunnelmaa, iloinen ja valoisa ja musta ja synkkä. Ikään kuin vinjettinä Helsinki-laululle musikaali alkaa Rafu Ramstedtin (ks. blogikirjoitukseni aiheesta) 90 vuotta vanhemmalla Helsinki-laululla, joka on antanut musikaalille sen nimen.

Tässä on videopäiväkirjan ”lehti” tuolta päivältä YouTubesta linkitettynä.

 

Perjantaina 15.2. harjoiteltiin Aleksanterin teatterin Pylkkänen-salissa.

Näyttelijöillä oli niin paljon muita töitä, että heitä ilmaantui paikalle yksitellen. Reetta käytti vapaata aikaa hyväkseen ja perkasi musikaalia tarkemmin koreografi Peter Pihlströmin kanssa.

Käytännössä harjoiteltiin toisen näytöksen aloittavaa kohtausta, jossa poliisit laulavat siitä, miten harmillinen kieltolaki on heidän kannaltaan. Ensin koreografiaan perehtyi rikoskonstaapelia esittävä Ville Pulkki. Hän joutuu ensi viikon opiskelemaan askeliaan videolta, sillä hän matkusti perheineen talvilomalle Japaniin.

Kohtauksen koreografia saatiin lähes kokonaan kasaan, kun paikalle saapuivat sekä Marttia esittävä Tatu Siivonen että Otto Pilli, toinen poliisikonstaapeleista.

Otto Pilli, Tatu Siivonen ja Peter Pihlström.

Välissä salilla ehti käymään myös Janne Marja-Aho, joka esittää musikaalissa pelottavaa murhaaja Vahanaamaa sekä Philip Axelskiöldiä, jotka ovat molemmat draamallisesti Björkin vastavoimia.

Janne Marja-Aho.

 

Ja tässä on perjantaipäivän videopäiväkirjan ote YouTubesta poimittuna.

Jatkoa seuraa!