Avainsanat

Minä ja tohtorinhattu.

Viime vuoden kevät oli todella jännittävää, kiireistä ja käänteentekevää aikaa! 18.1. väittelin filosofian tohtoriksi. Pian sen jälkeen alkoivat kahteen ensimmäiseen Björk-kirjaan perustuvan musikaalin Iloisten sielujen hotelli harjoitukset.

Melkein koko joukko koolla 20.1. Aleksanterin teatterilla.

Musikaalia harjoitettiin helmikuussa ja maaliskuussa hyvin intensiivisessä tahdissa ja maaliskuun lopulla (28.3.) oli ensi-ilta. Näytöksiä oli huhtikuussa, kesäkuun alussa ja kesän jälkeen elokuussa. Harjoitusten ajan pidin videopäiväkirjaa nimellä Making of… Iloisten sielujen hotelli, joissa koetin tuoda esiin niitä moninaisia asioita, joita musikaalin näyttämöllepano vaatii, ja monia kymmeniä tekijöitä, joiden ammattitaitoa tarvitaan projektin joka vaiheessa sen onnistumiseksi.

Oli etuoikeus saada seurata harjoituksia, läpimenoja ja koenäytöksiä. Opin itse samalla todella paljon musikaalin koostamisesta ja dramaturgiasta. Ennen kaikkea ymmärsin, miten musikaali, kuten kaikki näyttämölle valmisteltavat teokset, muuttuu matkan varrella, kun eri tekijät antavat siihen oman panoksensa.

Musikaali ei ole vain ohjaajan, säveltäjän, käsikirjoittajan ja koreografin luomus, vaan lavastajan, ääni- ja valosuunnittelijan, vaatesuunnittelijan, ompelijoiden, maskeeraajan, tarpeiston hankkijan, musiikin harjoittajan ja sovittajan ja kaikkien näyttelijöiden yhteistyön tulos. Tarvitaan lisäksi esityöt, harjoitus- ja näytöstilojen hankinta ja kaikki se käytännön homma, joka on mennyt tuotantoon ja rahoituksen hankkimiseen. Harjoitusten aikana on hoidettava niiden koordinointia ja valmisteltava markkinointia. Itse näytöksissä tärkeitä olivat näyttämömestari, valo- ja äänitekniikasta vastaavat henkilöt ja last but not least, orkesterin muusikot ja musiikinjohtaja.

Alla tekijätietoja musikaalin käsiohjelmasta.

Toivon, että edes osa tästä suuren joukon valtavasta ponnistuksesta välittyi videopäiväkirjasta. Toivon myös, että musikaali saisi tulevaisuudessa uusia esityksiä.

Tämänkertaiseen blogipäivitykseen olen kerännyt koko ”Making of” sarjan.  Se on tarkoitettu niille, jotka näkivät musikaalin ja tahtovat muistella sitä kurkistaen kulissien taakse; niille, jotka eivät päässeet näkemään musikaalia ja tahtovat saada sen juonesta, sävelmistä ja tekijöistä jonkinlaisen käsityksen; niille, jotka mielivät ylipäätään nähdä, miten musikaali syntyy; ja niille mukana olleille (mukaan lukien itselleni), jotka kenties haluavat palauttaa mieliin nostalgisesti nuo hikiset ja raskaat mutta antoisat viikot.

Videoista käy myös ilmi, miten koettelevaa oli harjoitella lauluja saleissa, jossa oli karmea akustiikka, ja tansseja tiloissa, joissa koko ryhmä ei mahtunut kunnolla liikkumaan. Tästä ja aikataulun paineista huolimatta työryhmässä säilyi loistava fiilis ja yhteishenki, ja se jäi pysyvästi mieleeni. Jäi myös ikävä, ja toive samanlaisesta projektista joskus tässä kun. Kiitos, kiitos, kiitos vielä kerran kaikille!

Olisi hauskaa liittää making of – sarjan päätteeksi videotaltiointi lopullisesta esityksestä, mutta se ei toistaiseksi ole mahdollista. Käsikirjoitus löytänee kyllä ennen pitkää tiensä näytelmäkäsikirjoitusten tietokantaan. Jos niin käy, kerron siitä kyllä tässä blogissa.

Tässä siis koko setti, osat 1-17, joista kaksi on pituuden vuoksi jaettu kahteen osaan, joten osia on kaikkiaan 19. Niitä tuskin kannattaa katsella maratonina, vaan pari kerrallaan. Monissa keskitytään yhteen teemaan, ja sarjaan sisältyvät päänäyttelijöiden ja säveltäjän haastattelut. Olisin tahtonut haastatella vielä muutamaa henkilöä, mutta harjoitusten loppupuolella heillä alkoi olla kiire uusien produktien kanssa, eikä aikaa järjestynyt. Lähes kaikki ovat kuitenkin päässeet näkyviin videoissa.

Videopäiväkirjan osa no. 1.

Videopäiväkirjan osa no. 2.

Videopäiväkirjan osa no. 3.

Videopäiväkirjan osa no. 4.

Videopäiväkirjan osa no. 5.

Videopäiväkirjan osa no. 6.

Videopäiväkirjan osa no. 7.

Videopäiväkirjan osa no. 8.

Videopäiväkirjan osa no. 9.

Videopäiväkirjan osa 10.

Videopäiväkirjan osa 11 a.

Videopäiväkirjan osa 11 b.

Videopäiväkirjan osa 12.

Videopäiväkirjan osa 13.

Videopäiväkirjan osa 14.

Videopäiväkirjan osa 15.

Videopäiväkirjan osa 16.

Videopäiväkirjan osa 17 a.

Videopäiväkirjan osa 17 b.

Lopuksi vielä spontaani ja melko suttuinen klippi viimeisestä harjoituksista Aleksanterin teatterissa. Orkesteri pääsi ensi kertaa harjoittelemaan teatterissa ja näyttelijöiden kanssa sen viikon alussa, jonka lopussa oli ensi-ilta. Näin tiukka on aikataulu, kun projekti tehdään vapaalla ryhmällä ja sovitetaan yhteen tilojen käyttömahdollisuudet ja esiintyjien kalenterien vaatimukset. Koska kaikki olivat rautaisia ammattilaisia, lopputulos oli tästä huolimatta loistava.

Musiikinjohdosta (kuten myös musiikin sovituksesta) vastasi koskettimiston takana istuva Marko Hilpo. Hannu Rantanen soitti bassoa ja Juha Savela (äärimmäisenä vasemmalla) kitaroita. Kari Paavola rumpuineen istui sermin takana, joten hänestä ei paljon näy, mutta hän kyllä kuuluu. Harjoitettava musiikki on ensimmäisen näytöksen ensimmäisestä kohtauksesta.