Minä ja tuotantoni

Kuva Jouni Harala 2014.

Olen Virpi Hämeen-Anttila. Asun Vantaalla ja toimin kirjailijana, kääntäjänä ja yliopiston opettajana. Valmistuin filosofian maisteriksi 1996, mutta ryhdyin sitten kääntämään kauno- ja tietokirjoja ja kirjoittamaan proosaa, ja akateeminen ura jäi sivutoimeksi. Minulla on silti toinen jalka Helsingin yliopistossa: opettamisen lisäksi olen kirjoittanut väitöskirjaa, jonka aihepiiri on Intian vanha kirjallisuus. Väitöskirja on valmistunut keväällä 2018, ja syksyllä 2018 maisterista tulee vihdoin tohtori.

Rakastan tietoa ja olen opiskellut humanistisia aineita laidasta laitaan. Minua kiinnostavat erityisesti historia, kielet ja taiteet. (Tutkijankoulutuksesta on paljon hyötyä romaanikirjailijan työssä.) Musiikkia ja kuvataidetta olen harrastanut myös aktiivisesti.

Olen kirjoittanut kuusitoista aikuisten romaania, kolme nuortenkirjaa yhdessä tyttäreni Maria Hämeen-Anttilan kanssa ja kolme tietokirjaa, joista kaksi on syntynyt yhdessä mieheni Jaakko Hämeen-Anttilan kanssa. Uusin ja tärkein kirjallinen hankkeeni on 1920-luvulle sijoittuva Björk-sarja, joka on tämän blogin takana. Yksi romaani on syntynyt yhdessä mieheni kanssa kirjailijanimellä Markus Falk, ja siihen kuten Björk-sarjaankin on odotettavissa jatkoa. Tuotantooni kuuluu myös runokirja, artikkeleita tietokirjoissa ja novelleja lehdissä ja antologioissa. Käännöstöitä olen tehnyt englannista ja ranskasta sekä Intian kielistä.

Olen toiminut neljä kertaa Lahden kansainvälisen kirjailijakokouksen puheenjohtajana, olin kuusi vuotta kirjallisen työn tekijöiden tekijänoikeusjärjestön Sanasto ry:n puheenjohtaja. Tällä hetkellä kuulun Suomen Kirjailijaliiton johtokuntaan sen varapuheenjohtajana, sekä Eino Leino -seuran ja Forum Artisin johtokuntaan.

Pidän kirjoista, musiikista, kuvataiteesta, teatterista, elokuvista, tanssista, kävelyretkistä ja luonnosta, mutta myös vanhoista kaupungeista. Vaikka ahkeruus on iloni, joutilaisuus on minulle yhtä tärkeää: ideat tarvitsevat pään sisäistä hiljaisuutta ja avaruutta puhjetakseen kukkaan.

Tuotantoni Otavan sivuilla: http://www.otava.fi/kirjailijat/virpi_hameen_anttila/

Ylen video 1920-luvusta ja Björk-kirjoista:

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/10/29/1920-luvun-rikollinen-helsinki-kiehtoo-dekkarikirjailijoita

Otavan video siitä, miten Björk syntyi:

 

Kirjojani koskevaa palautetta voi antaa Yhteydenotto-sivulle.

1 thought on “Minä ja tuotantoni”