Minä ja tuotantoni

Kuva Jouni Harala 2014.

Olen Virpi Hämeen-Anttila. Asun Vantaalla ja toimin kirjailijana, kääntäjänä ja yliopiston opettajana. Valmistuin filosofian maisteriksi 1996, mutta ryhdyin sitten kääntämään kauno- ja tietokirjoja ja kirjoittamaan proosaa, ja akateeminen ura jäi sivutoimeksi. Minulla on silti toinen jalka Helsingin yliopistossa: opettamisen lisäksi olen kirjoittanut väitöskirjaa, jonka aihepiiri on Intian vanha kirjallisuus. Väitöskirja valmistui keväällä 2018, ja tammikuussa 2019 maisterista tuli vihdoin filosofian tohtori.

Rakastan tietoa ja olen opiskellut humanistisia aineita laidasta laitaan. Minua kiinnostavat erityisesti historia, kielet ja taiteet. (Tutkijankoulutuksesta on paljon hyötyä romaanikirjailijan työssä.) Musiikkia ja kuvataidetta olen harrastanut myös aktiivisesti.

Olen kirjoittanut kahdeksantoista aikuisten romaania, kolme nuortenkirjaa yhdessä tyttäreni Maria Hämeen-Anttilan kanssa ja neljä tietokirjaa, joista kaksi on syntynyt yhdessä mieheni Jaakko Hämeen-Anttilan kanssa. Uusin ja tärkein kirjallinen hankkeeni on 1920-luvulle sijoittuva Björk-sarja, joka on tämän blogin takana. Kaksi romaania on syntynyt yhdessä mieheni kanssa kirjailijanimellä Markus Falk, ja niihin kuten Björk-sarjaankin on odotettavissa jatkoa. Tuotantooni kuuluu myös runokirja, artikkeleita tietokirjoissa ja novelleja lehdissä ja antologioissa. Käännöstöitä olen tehnyt englannista ja ranskasta sekä Intian kielistä.

Olen toiminut neljä kertaa Lahden kansainvälisen kirjailijakokouksen puheenjohtajana, olin kuusi vuotta kirjallisen työn tekijöiden tekijänoikeusjärjestön Sanasto ry:n puheenjohtaja. Tällä hetkellä kuulun Suomen Kirjailijaliiton johtokuntaan sen varapuheenjohtajana ja Forum Artisin johtokuntaan sen puheenjohtajana.

Pidän kirjoista, musiikista, kuvataiteesta, teatterista, elokuvista, tanssista, kiipeilystä, kävelyretkistä ja luonnosta, mutta myös vanhoista kaupungeista. Vaikka ahkeruus on iloni, joutilaisuus on minulle yhtä tärkeää: ideat tarvitsevat pään sisäistä hiljaisuutta ja avaruutta puhjetakseen kukkaan.

Tuotantoni Otavan sivuilla: http://www.otava.fi/kirjailijat/virpi_hameen_anttila/

Ylen video 1920-luvusta ja Björk-kirjoista:

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/10/29/1920-luvun-rikollinen-helsinki-kiehtoo-dekkarikirjailijoita

Otavan video siitä, miten Björk syntyi:

Kirjojani koskevaa palautetta voi antaa Palaute– tai Yhteydenotto-sivulle. Valitettavasti en ole löytänyt teknistä ohjetta siihen, kuinka vastaisin Palaute-sivun viesteihin, mutta pyrin lukemaan ne kaikki.

1 thought on “Minä ja tuotantoni”