Ajankohtaista

Huhtikuu 2024

27.4.

Viime vuoden loppu ja tämän vuoden alku menivät niin syvässä surun pilvessä, etten osaa enkä tahdo siitä puhua. Mutta kevään lähestyessä alkoi herätä taas halu kirjoittaa, ja se on hyvä, sillä kirjoittaminen on lukemisen tavoin minulle lohdutus, ja lisäksi se on muistin jatke. Kirjoittamalla säilytän ohi kiitävät hetket. Aika kiire tuli kyllä saada valmiiksi uusi Björk — minulla on vain harvoin jäänyt niin vähän aikaa kirjoittamiseen. Mutta valmiiksi tuli, käsikirjoitus on nyt taitettavana ja olen tyytyväinen työni tulokseen.

Hyvän miehen kuolema on kaupoissa toivon mukaan toukokuun lopussa.

Joulukuu 2023

2.12. Tampereen kirjafestivaalit.

Marraskuu 2023

Paljon esiintymisiä! Turussa, Kotkassa, Tikkurilan dekkaripäivillä ja Jyväskylän kirjamessuilla samalla viikolla.

Lokakuu 2023

26.-29.10. Helsingin kirjamessut.

Syyskuu 2023

13.9. ilmestyi uuden Synnyinmaa-sarjan ensimmäinen osa Sarastus. Siinä palataan 1800-luvulle, eli sukellan taemmas historiaan.

Kuun lopulla oli Turun kirjamessut.

Kesällä vietin lomaa mökillä ja Italiassa. Välillä kävin Sastamalassa Vanhan kirjallisuuden päivillä.

Toukokuu 2023

5.-11.5. olin Espanjassa! Kohteena olivat Unescon maailmanperintökohteet Avila, Salamanca, Toledo, Segovia ja Madrid, joissa kerroin matkaseurueelle Espanjan kulttuurista ja taiteesta.

Kuun lopussa ilmestyi Synnin jäljet.

Huhtikuu 2023

Björk no. 10 eli Synnin jäljet meni taittoon.

Maaliskuu 2023

Vaaralliset naiset eli Ansu Kivekäs, Tiina Raevaara, Pauliina Susi ja minä otatimme itsestämme hyvät pressikuvat. Kirjoitamme kaikki jännäreitä tai dekkareita ja asumme Korson- Keravan ympäristössä. Esiinnymme yhdessä, luemme näytteitä kirjoistamme ja haastattelemme toisiamme. Lukukeskuksen kautta kirjastot ja muut voivat tilata meidät esiintymään. Perustimme kvartettimme jo ennen koronaa ja toiminta on taas päässyt vauhtiin.

Helmikuu 2023

7.2. oli oikein iso juhla! Björk no 9 eli Vapauden vahdit sai Suomen Dekkariseuran Vuoden Johtolanka -palkinnon! Palkinnon julkistaminen tapahtui Otavassa ja Kallion kirjastossa oli illalla haastattelu. Sain kukkia, Dekkariseuran käädyt ja Palmu-patsaan, johon on kirjoitettu kaikkien Johtolangan saaneiden nimet.

Oi onnea!

Tammikuu 2023

Pidin esitelmän 27.1. perjantaina Antiikintutkimuksen päivillä. Se käsitteli digressiota eli pääjuonesta sivuun poikkeamista vanhassa intialaisessa kertomakirjallisuudessa. Tyylikeino on yleinen myös hellenistisessä kirjallisuudessa, josta löysin vertailumateriaalia.

Lokakuu 2022

Koronan selkä on taittunut, ja messut, tapahtumat ja esiintymiset ovat jälleen alkaneet! Viime viikolla oli Turun kirjamessut ja lähiaikoina on luvassa useita kirjastoesiintymisiä.

9.10. klo 15.00 minut löytää Kurikan kirjastosta ja

11.10. klo 17.30 Karjaan kirjastosta.

27. -30.10. on Helsingin kirjamessut, mutta niistä sitten erikseen.

Syyskuu 2021

Kaikki tapahtumat, joita odotin jännittyneenä toukokuun päivityksessä, toteutuivat!

Kävin Kouvolan dekkaripäivillä julistamassa jännitysnovellikilpailun tulokset, ja sitten Naantalin kirjajuhlassa, joka olikin harvinaisen upea tapahtuma, jolle toivon hartaasti jatkoa. Keski-Karjalassa Kiteellä kirjoittajayhdistys Martvan Maruknat-tapahtuma puolestaan juhli 30-vuotispäiviään, ja seminaari huipentui juhlavilla mutta lämminhenkisillä illallisilla Martvaa luotsaavan Kyösti Partasen kotitiluksille. Kyllä oli ihanaa päästä taas tapaamaan kirjaihmisiä ja puhumaan yleisölle!

Huomenna torstaina 9.9. pääsen puhumaan Björkin 1920-luvusta Tampereelle, jossa Milavida-museossa on näyttely 1920-luvun elämäntyylistä ”Paluu 1920-luvulle”. Se on auennut 26.2. ja on nähtävissä vielä 13.3. 2022 asti. Esitelmänikin on striiminä katsottavissa kahden viikon ajan.

Outi Pakkanen Kouvolan dekkaripäivillä.

Kuvia Naantalista ja kirjajuhlilta. Kävin myös Casa Haartmanissa, joka on kotimuseo 1900-luvun alun taiteilijaparin jäljiltä. Otimme kirjajuhlissa selfien haastattelijani Pekka Vartiaisen kanssa.

Kiteen Maruknat-tapahtuma: Kyösti Partanen avaa seminaarin. Kauko Röyhkä ja Juha Itkonen puhuvat. Oma esitykseni oli viimeisenä.

Rokotukset ovat edenneet siihen tahtiin, että Suomea avataan varovasti. Sekä Turun että Helsingin kirjamessut pidetään tänä vuonna, ja olen molemmissa mukana. Päivitän messuesiintymiseni Facebookin kirjailijasivulleni, josta se paremmin tavoittaa lukijani.

Toukokuu 2021

Uusi Björk, Juhannusyön painajainen, ilmestyy ensi viikolla kirjakauppoihin. Se on taas hiukan erilainen Björk, eli perinteinen kuka-sen-teki- dekkari Agatha Christien hengessä.

Korona-aika sen kuin vain jatkuu, mutta valoa siintää jo tunnelin päässä. Ja loppukesäksi on jo toiveikkaasti varattu esiintymisiä. Pidän sormia ristissä ja toivon, että ne eivät peruunnu. Luettelen ne tässä.

Kouvolan dekkaripäivät 13.8. Siellä jaan dekkarinovellikilpailujen palkinnot.

Naantalin kirjajuhlat 12-15.8.. Esiinnyn sunnuntaina 15.8. klo 12, ja kerron Juhannusyön painajaisesta. Paikka on Naantalin Kaivohuone, Nunnakatu 4.

Kiteen Maruknat-kirjallisuusseminaari sunnuntaina 28.8. Puhun Björk-kirjoista.

Maaliskuu 2021

Vuosi on kulunut siitä, kun koronavirus saapui Suomeen, ja näyttää kovasti siltä, että edessä on toinen koronakevät. Erakkoelämäni jatkuu. Työt, kokoukset ja tapaamiset hoidetaan etänä, ja samoin ne vähät esiintymiset, joita keväällä on tulossa.

Tulevat esiintymiset:

27.3. lauantaina olen klo 13 Facebookin Dekkariryhmän vieraana suorassa lähetyksessä.

15.4. torstaina olen etäkirjailijavierailulla Tuusulan kirjastossa.

29.5. lauantaina vierailen Hakunilan kirjastossa — ei ole vielä varmaa, onko esiintyminen live vai etä.

Eletään toivossa ja turvallisesti, ja otetaan rokotus heti kun se on mahdollista!

Joulukuu 2020

Onpa tämä ollut vuosi! En edellisessä päivityksessä aavistanut lainkaan, mitä olisi edessä. Paino tuli tosiaan tammikuussa painosta ja ehdin kertoa siitä eri medioissa ja esiintymisissä ahkerasti. Maaliskuun puolivälissä kaikki kuitenkin muuttui: koronavirus lopetti esiintymiset ja sulki Suomen loppukevääksi. Kun Kalman kevät ilmestyi kesäkuun alussa, tilanne oli hiukan helpottanut, mutta kesätapahtumiakin oli peruttu koronavaaran vuoksi, joten kirjasto- ja kirjakauppaesiintymiset jäivät vähäisiksi.

Syksyllä sitten koronatilanne jälleen paheni, ja lähes kaikki kirjamessut ja kirjalliset tapahtumat peruttiin. Teen yleensäkin etätyötä kirjailijana, mutta nyt kaikki sosiaalinen elämä loppui, ja kommunikaatio tapahtui etäkokouksissa, Skype-yhteyden avulla ja sähköpostin kautta. Syksyn aikana kävin vain muutamassa kirjastossa, kun yleensä esiintymisiä on ollut monta kymmentä.

Alla perin toisenlaisia tunnelmia viime vuoden syksyllä ja talvella.

Kustannustoimittajani Aleksi Pöyry ja minä Helsingin kirjamessuilla lokakuussa 2019. Kuva Hilkka Kotkamaa.

Outi Pakkasen ja Sirpa Kähkösen kanssa Otavan takkatulijuhlissa joulukuussa 2019. Kuva Hilkka Kotkamaa.

Monet muut ovat kärsineet koronaviruksen aiheuttamista suluista pahemmin kuin minä ja ammattitoverini. Tuoreiden uutisten mukaan kirjoja on ostettu enemmän kuin viime vuonna. Lisäksi Björk-kirjoilla on vakiintunut lukijakunta, joka osaa odottaa uutta romaania joka vuosi. Kirjailijan työ on kuitenkin kovin yksinäistä, ja lukijoiden kohtaaminen on ollut minulle hyvin tärkeää. Tapahtumien peruminen on merkinnyt, että tapaamiset ja keskustelut kollegojen kanssa ovat myös jääneet pois.

En voi kieltää, etteikö tämä olisi vaikuttanut kielteisesti luomisenergiaan. Toivokaamme, että ensi vuosi on valoisampi!

Helmikuu 2020

Ei voi sanoa muuta kuin että putosinpa ihan kelkasta! Viime syksy ja tämän vuoden alku ovat menneet aivan poikkeuksellisissa oloissa. Massiivinen putki- ja sähköremontti piti minut koko syksyn poissa kotoa ja myös Suomesta, ja lähetin kuvia ja päivityksiä Facebookiin Oxfordista, jossa vietin pitkän aikaa. Viimeistelin Paino-kirjaani ja tein siihen kuvituksen. Päivärytmiin kuului myös kävely South Parkin läpi Oxfordin keskustaan. Kuljin pitkin Magdalen-siltaa niin monta kertaa suunnilleen samaan aikaan, että aloin pelätä jonkun paikallisen tarkastavan kellonsa nähdessään minut, kuten Königsbergin asukkaat tekivät toisen innokkaan kävelijän Immanuel Kantin kohdalla.

Magdalen College.

South Park, taustalla Oxfordin collegeitten kappelien torneja ja yliopiston pääpyhätön Mariankirkon torni.

Sen lisäksi, että kasasin Paino-kirjaa, keräsin Oxfordissa taustatietoa seuraavaan Markus Falk– romaaniin, jota kirjoitan mieheni kanssa. Ajatukseni olivat siis tiiviisti kiinni nykyajassa, ja 1920-luku kovin taustalla: siksi tähän ajanjaksoon keskittyvä blogikin jäi sivuun. Pääsin viimein jouluksi kotiin, mutta remontin jälkitouhut jatkuvat. Lisäksi Paino tuli painosta vuoden 2020 alussa ja sitä seurasi aikamoinen mediahärdelli.

Björk sai edelleen odottaa.

Nyt Björk on taas asialistalla, samaten kuin 1920-luku. Ja miten ajankohtainen se onkaan, kun elämme jälleen 20-lukua!

Elokuu 2019

16.8.

Ei voi olla totta! Ajankohtainen on muuttunut menneen talven lumiksi, niin pitkä aika on edellisestä kerrasta, kun kävin tätä sivua päivittämässä. Mutta poimitaan jälleen langat ja kerrotaan kuulumiset.

On ollut niin valtavasti tekemistä, että aika on lentänyt kuin siivillä. Iloisten sielujen hotellista on kerrottu onneksi blogiteksteissä. Sen verran vain tässä, että ensi viikolla on viimeiset kaksi esitystä keskiviikkona ja torstaina. Olen keskellä jättisiivousta putkiremontin edellä, mutta ehdin kyllä Aleksanterin teatteriin, kun tällä kertaa saan mukaan aviomiehenkin.

Helmikuussa väittelin tohtoriksi, se oli peräti jännittävää ja mukavaa. Samassa kuussa mieheni ja minä julkaisimme Markus Falk -nimen alla Tuomas Pyy -sarjan toisen osan Aleppon kirjurin. Ja kesäkuun alussa ilmestyi se tärkein, eli Björk numero kuusi, Kirkkopuiston rakastavaiset. Se on otettu mukavasti vastaan: Kirjakauppaliiton tilastot kertoivat, että se oli viidenneksi eniten myyty kesän kaunokirjoista.

kirkkopuistonkansi2(1)

Nyt suuntaan kohti uutta. Putkiremonttia paossa viimeistelen kirjaa, joka ilmestyy ensi vuoden alussa. Siitä lisää myöhemmin. Mutta seuraava Björk-romaani on myös mielessä ja se tulee kesän alussa lukijoille yhtä varmasti kuin pääskyt Suomeen.

Lokakuu 2018

1.10.

Työsuma senkun vain jatkuu… minun pitäisi palkata itselleni sihteeri, jotta voisin pitää blogin ajan tasalla. Tämä vuosi on ollut koko elämäni työteliäin, ja se tuntuu jatkuvan loppuun asti yhtä puuhakkaana. Vaikka julistin edellisessä päivityksessä, että kiire hellittää, niin olin liian toiveikas, ja taas on jäänyt blogi hunningolle. Koetan parantaa tapani, vaikka nyt pitää vetää viittä projektia rinnakkain, ja se ylittää minunkin voimani. Onneksi suuri osa töistäni on viimeistelystä kiinni, toiset jätän käsistäni pian, ja vain ne suurimmat jäävät jäljelle.

Kirjoitan pian blogiartikkelin yhdestä projektista, joka nyt on siirtynyt toiseen vaiheeseen. Kannattaa katsoa, mitä on luvassa!

Ehdin käydä tämä kesänä taas mökillä, paossa ennätyshelteitä…

Tällä viikolla ovat Turun kirjamessut, ja esiinnyn siellä lauantaina 6.10. seuraavasti:

10.20 – 10.40 Agricola-lava: Profeetan soturit. Antti Korhonen haastattelee Markus Falkia ja minua.

10.40 Kansallinen kirjakauppa: signeeraus.

11.45 Äidinkielen opettajien osasto. Tiergartenin teurastaja. Koululaiset haastattelevat.

12.50 Agricola-lava: Jännittävät naiset. Esiinnyn yhdessä Eppu Nuotion ja Outi Pakkasen kanssa. Noora Al-Ani haastattelee.

13.20 Otavan osasto: signeeraus.

15.30 Fiore-lava: Kirjailijaliiton ohjelmaa. Kirjailijan lähtee. Keskustelen Harry Salmenniemen ja Asko Jaakonahon kanssa.

Tulkaa tapaamaan!

Toukokuu 2018

10.5.

Onpa aikaa kulunut edellisestä päivityksestä… selitys löytyy blogikirjoituksesta, jonka julkaisin toukokuun alussa. Mutta kiireet ovat toistaiseksi hellittäneet, ja parin viikon päästä ilmestyy Björk no. 5, Tiergartenin teurastaja. On syytä siis päivittää kalenteria kevään ja alkukesän osalta.

Viime viikonloppuna kävin puhumassa Björk-kirjoista ja muustakin tuotannostani Länsimäen kirjastossa, kun vietettiin Länsimäen ja Rajakylän kyläpäivää. Kanssani keskusteli Matti Rönkä ja haastattelijana oli Länsimäen kirjaston johtaja Margareta Vidinovska.

Länsimäen kirjastossa 5.5. Kuva Tuire Fjäder, Länsimäki Rock City -sivulta.

Eilen oli kirjailijaryhmä ”Vaarallisten naisten” matineailta Vernissassa Tikkurilassa, jossa luin näytteen tulevasta Björk-romaanista. Vaarallisiin naisiin kuuluvat muuten Pauliina Susi, Ansu Kivekäs, Tiina Raevaara ja minä. Matineassa vieraili myös ”vaarallinen mies” eli Markus Falk, joka luki otteen Profeetan sotureista.

Lukuilta Vernissassa 9.5. Kuva Tiina Raekallio.

Nyt tuleviin esiintymisiin!

31.5. ilmestyn mieheni kanssa Ykkösteeveen Aamun kirjaan, jossa puhumme Profeetan sotureista.

12.6. on Helsinki-päivä, jota Helsingin kirjailijat juhlivat aina Villa Kivessä ”Helsingin vuosikymmenet” -teemalla, joka jatkuu koko illan. Siellä puhun tietenkin 1920-luvusta, ehkä myös 1920-luvun vaatteissa!

Pankaapa nämä kalenteriin!

Ja tietenkin, pitäkää silmällä blogia ja kirjailijasivuani Facebookissa, niin tiedätte, koska Tiergartenin teurastaja ilmestyy.

Syyskuu 2017

6.9.

Syksy on alkanut niin vauhdilla, että huomaan joidenkin ajankohtaisten asioiden jääneen merkitsemättä. Toisaalta niistä on ollut tietoa blogikirjoituksissa (esim. Yliopistomuseon ”Äidistä tyttäreen” -esitykset) ja myös kirjailijasivullani Facebookissa (”Kirjailija Virpi Hämeen-Anttila”), joka tavoittanee useampia ihmisiä kuin tämä sivu.

Kerrotaanpa nyt kuitenkin jälkikäteen ilahduttavasta tapahtumasta. Eilen vierailin Dekkariseuran perinteisessä dekkari-illassa Kallion kirjastossa. Tämä vanha tunnelmallinen talo menee 19.9. remonttiin ja avautuu uudelleen vasta alkukeväästä. Toiveena on, että sinne pääsisi taas helmikuussa.

Kallion kirjasto 1912

Kallion kirjasto upouutena vuonna 1912. Kuva Helsingin kaupunginmuseo.

Yleisöä paikalle ilmestyi virallisten kirjojen mukaan 50 henkeä, mikä oli aivan loistavaa. Eeva Vuortama haastatteli minua kauniin kupolin alla ja myös yleisö esitti kiinnostavia kysymyksiä. Juttua olisi riittänyt vaikka kuinka pitkäksi aikaa, ja puolitoista tuntia siellä hyvinkin istuimme: sen enempää ei oikein jaksakaan kuunnella yhtä ja samaa ihmistä. Eli kaiken kaikkiaan todella mukava iltapäivä ja ilta! Dekkariseura kokoontuu remontin aikana Pasilan kirjastossa, ja tulevista tapahtumista löytyy infoa seuran sivuilta. Muutkin kuin seuran jäsenet voivat käydä sanan kuulolla. Mutta miksi ei liittyä, jos on dekkarien ystävä?

Jatkossa yritän merkitä tännekin tunnollisesti tulevat tapahtumat. Ensi viikon lopulla Joensuussa on kirjallisuustapahtuma, jossa puhun otsikolla ”Vihan ja väkivallan vuodet” 1920-luvusta, Björkistä, rikoksista ja historiallisen romaanin kirjoittamisesta. Esiintymässä on iso liuta historian ja kirjoittamisen ammattilaisia, joten sinne kaikki kynnelle kykenevät! Tietoa tapahtumasta löytyy täältä.

Toukokuu 2017

30.5.

Koston kukat tuli viime viikolla painosta ja saapui kirjakauppoihin. Juhlan hetki!

IMG_4012

Ehdin jo tuulettaa uutukaista erillisessä blogikirjoituksessa, joten ei siitä sen enempää. Ylihuomenna kertoilen kirjasta Otavan kevätpressissä toimittajille, ja ensi viikolla on Kouvolan Dekkaripäivät: esiinnyn siellä perjantaina 9. kesäkuuta. Seuraava viikko onkin sitten oikein Dekkariviikko, ja 15.6. torstaina tulen sen kunniaksi mökiltä Helsinkiin ja puhelen taas Koston kukista, tällä kertaa Suomalaisessa Kirjakaupassa kello 17. Björkin ystävät, pankaa päivämäärät muistiin!

Huhtikuu 2017

30.4.

Koston kukat lähti 28.4. kohti painoa. Nyt kehittelen uuden Björkin juonta. Suunnitelmissa on tosin yksi toinenkin kirjaprojekti. Ehkä kuulette siitäkin pian. Hauskaa vappua!

IMG_9481

21.4.

Koston kukkien taitto saapui oikoluettavaksi. Ensi viikon lopulla se lähtee painoon, ja ilmestyy viikolla 21 eli helatorstaiviikolla. Pankaa päivämäärä muistiin!

Tuleva viikonloppu kuluu Eurassa Sanat! -kirjallisuuspäivillä. Aiheeni on ”Niin lähellä, niin kaukana: tuntematon 1920-luku”. Eli aivan tämän blogin aiheesta keskustelen huomenna lauantaina 22.4. klo 15-16 Euran Kauttuan Klubilla. Tässä kirjallisuuspäivien koko ohjelma. Toivottavasti saamme kauniin ilman. Tänään on ollut aika pilvistä, ja rakeita satoi taivaalta. Kevät antaa yhä odottaa itseään…

20.4.

Kevät on ottanut takapakkia: takana on harvinaisen kylmiä päiviä. Puissa on tosin silmuja odottamassa toiveikkaasti lämpöä, ja jotkut linnuista ovat jo pesineet ja munineet. Västäräkkikin on havaittu!

Ehkä kevät on viivytellyt, jotta saisin uuden Björk-kirjan käsikirjoituksen valmiiksi. Eilen tämä maaginen hetki oli käsillä. Viimeinen korjattu versio valmistui ja teksti lähti taittoon. Eli Koston kukat, Björk numero neljä, on lukijoiden käsissä toukokuun lopulla!

Kun kirjan kirjoitus pääsee viimeisiin lukuihin, tuntuu kuin mieli antaisi luvan alkaa suunnitella seuraavaa kirjaa. Koston kukkien kohdalla tämä tapahtui hyvin konkreettisesti, sillä romaanin loppu johtaa suoraan seuraavan romaanin alkuun. Mutta enempää en kerro, ennen kuin romaani on julkaistu!

Rikospaikka.

Punaiset pääsiäistulppaanit siivittivät käsikirjoituksen viimeistelyä.

Maaliskuu 2017

11.3.

Hyvin keväinen päivä tänään… saa sellaisiin fiiliksiin, että nyt juostaan kilpaa luonnon kanssa. Kesän alussa näet Björk numero neljän on oltava lukijoiden käsissä. Se tietää pitkiä työpäiviä tulevina viikkoina. Ensi viikolla olen menossa Lontoon kirjamessuille, jotka Frankfurtin tapaan eivät ole lukijoiden vaan kirja-alan ammattilaisten messut, eli siellä ei kuulla kirjailijoiden kiintoisia puheita ja osteta heidän kirjojaan, vaan puhutaan vakavia kirja-alan ja kustantamisen eri puolista. Olen siellä Sanaston asioissa ja seuraamassa keskusteluita, jotka liittyvät kirjallisuuden tekijänoikeuksien tämänhetkiseen tilanteeseen. Edellisestä Lontoon-matkasta on muutama vuosi ja nyt asun ihan eri puolella Lontoota kuin silloin. Saa nähdä, millainen on kokemus kaupungista tällä kertaa.

Helmikuu 2017

27.2.

Pöydällä on taas uusia tulppaaneja ilahduttamassa mieltä. Sain ne viime keskiviikkona Anna-lehden Sanna Wirtavuorelta, joka kävi haastattelemassa minua kotona, aiheena ylitsepursuavat kirjahyllyni. Todella hyvälaatuisia leikkokukkia, joka ovat edelleen niin kauniita ettei niistä silmiään tahtoisi irrottaa.

puh-026

Helmikuu jo lopuillaan! Mutta sehän onkin lyhyt. Ehdin viime viikon torstaina käydä Kotkan pääkirjastossa kirjailijaillassa. Kuvia esiintymisestä löytyy Kotkan kaupunginkirjaston Facebook-sivuilta. Enimmäkseen Marjo Kiljunen haastatteli minua uutukaisesta Villa Speranzasta, mutta myös Björk-sarjasta oli puhetta.

Kerroin, miten idea kirjoista syntyi. Aiheet tulevat aina kauempaa kuin miltä näyttää, ja on merkillistä, miten yksi idea johtaa toiseen. Kun kirjoitin romaania Toisen taivaan alla, päähenkilön lapsuuden kuvaaminen herätti minussa halun kirjoittaa omasta lapsuudestani. Kehittelin ajatusta pitkään ja se muuttui todeksi muutaman vuoden päästä: kirjoitin Tapetinvärisen. Sen syntyprosessin aikana kävin läpi suvun vanhoja valokuvia, niitä mitä oli jäljellä. Silloin puolestaan aktivoitui vanha haave kirjoittaa historiallinen romaani, ja kuvat saivat minut päättämään, että kirjoittaisin isoäitini ajasta, 1920-luvusta, ja alkaisin vuodesta 1921.

Kun kirjoitin taiteilijaromaania Marionetit, tein vapaahetkinä taustatyötä sitä historiallista romaania varten. Jälleen siirryin toiselle raiteelle: aloin ymmärtää, ettei 1920-luvun alku ollutkaan niin iloinen ja kevytmielinen ja tanssahteleva kuin olin kuvitellut. Poliittinen tilanne oli jännitteinen. Veljessodan haavat vuotivat ja moni mies ja nainenkin oli traumatisoitunut. Helsingissä oli paljon köyhyyttä ja kurjuutta. Kieltolaki sai suomalaiset juomaan entistä rankemmin. Ja rikoksia tapahtui enemmän kuin millään tulevalla vuosikymmenellä. Oli siis kirjoitettava rikosromaani.

Näitä pohtiessani näin unen, jossa minulle ilmestyi nuori mies vanhahtavissa vaatteissa. Hän esitteli itsensä, sanoi hyvin selvästi olevansa Karl Axel Björk ja tepasteli edessäni kuin muotinäytöksessä. Näin, että hän oli mielestään hyvin pukeutunut ja nautti siitä. Mutta hän ei ollut pinnallinen eikä tyhmä, kaikkea muuta. Hän oli mutkikas eikä itsekään tiennyt, mitä kaikkea hänessä piili. Minun piti kirjoittaa hänestä, että oppisin tuntemaan hänet. Ja niin syntyi Yön sydän on jäätä.

Mihinkähän suuntaan herra Björk minut johdattaa?

8.2.

Tulppaanit siivittivät tammikuun alussa kirjoitustöitä pöydän vieressä. Niiden takana näkyy vilaus joulukuusesta, sen sähkökynttilät valaisivat työpöytääni tunnelmallisesti Nuutinpäivään saakka.

Takana, meneillään ja edessä kaikkea jännää Björk-kirjojen ympäriltä. Tieteiden yön Björk-kävely 12.1. onnistui yli odotusten, vaikka konseptia kokeiltiin ensimmäisen kerran ja mukana oli iso määrä väkeä. SIitähän kirjoitin myös blogikirjoituksen!

Tämä viikon alussa puolestaan Björk-musikaalin käsikirjoituksen ensimmäinen versio lähti näytille yhteistyökumppaneille. Siitä saatte kuulla enemmän, kun projekti etenee.

Ja tietenkin työn alla on Björk-romaani no 4…

Tammikuu 2017

9.1.

Uusi romaani, Villa Speranza, tuli viime viikolla painosta ja on kirjakaupoissa. Sen kirjoitin tuulettaakseni hiukan itseäni ja kirjoittamistani, etten kyllästyisi Björkiin ja 1920-lukuun: sehän olisi aivan kamalaa! Tässä uutuudessakin on nostalgisia sävyjä, siinä katsellaan paitsi Italian kauniita maisemia, myös kauniita vanhoja rakennuksia ja esineitä, ja lisäksi kuunnellaan kaunista musiikkia. Tästä voikin jo päätellä, että romaanin teema on kauneus, la bellezza.

img_3810

Nyt on jälleen kirjoituspöydällä runsaasti 1920-lukuun liittyvää aineistoa ja Björk numero neljä edistyy. Ihan vielä en kerro mikä sen nimi on, vaikka se on jo päätetty. Tulokkaalle on jo valmistumassa kansi, ja se on hauska, hiukan erilainen kuin aikaisemmissa kirjoissa. Mutta kesän alussa sitten näette!

Olen viimein päässyt takaisin olohuoneen kirjoitusnurkkaani, jossa kirjoitin ennen kuin sain työhuoneen. Kummallakin paikalla on omat hyvät puolensa.  Olohuoneen nurkan työpiste oli poissa käytöstä lähes siitä lähtien, kun meillä alkoi vuonna 2013 massiiviinen ulkoseinäremontti. Työpöytä oli purettavan parvekeseinän edessä ja kun seinältä vaihdettiin lisäksi patterit ja termostaatit ja sähköpistokkeet, ja kaikki nämä vaihe kerrallaan usein kuukauden välein, työpiste piti pitää hajotettuna koko työn ajan eli kaksi vuotta. Sitten varoitettiin, että nyt alkavat tarkistukset ja korjaukset, ja niinhän ne alkoivat ja tulivat niin taajaan (joka kerta ohjein että poistakaa kaikki huonekalut ikkunaseinän vierestä), että työpöytä oli evakossa vielä seuraavat kaksi vuotta, eli viime vuoden loppuun. Se on näet melko raskas ja leveä kapine eikä sitä koko ajan siirretä edestakaisin, ja huonekalujen uusi järjestys vaati myös sen että yksi matala hyllykkö työpöydän vieressä oli koko ajan purettuna.

Runsas kuukausi sitten luulin, että nyt kaikki on ohi, koska silloin työnsä lopettaneet korjaajat puhuivat että kierros on viimeinen, ja siirsin pöydän keskeltä olohuonetta takaisin ikkunan eteen. Ah ihanuutta! Mutta nuo edellä mainitut olivatkin ikkunoiden katsastajia. Nyt tulevat vielä patteritermostaattien kunnon tarkastajat ja jälleen pitäisi ikkunaseinän olla tyhjänä…

Olen ymmärrettävästi työlääntynyt jatkuvan huonekalujen siirtelyn kanssa, ja yritän tällä kertaa selvitä tästä vain siirtämällä paikalleen viimein päässyttä pöytää sivuun puoli metriä. Tosin se vaatii em. matalan kirjahyllyn uudelleen purkamista.

Remontit eivät ota yhtään huomioon sitä, että asunnot voivat olla joillekin paitsi koteja, myös työpaikkoja, ja kirjoittaja tarvitsee työpöytäänsä, ja yleensä työpöytä on ikkunan edessä. Kirjoittajalla on myös lähes aina kirjahyllyjä täynnä kirjoja, ja tämän rempan aikana jouduin tyhjentämään, purkamaan ja jälleen kokoamaan ja täyttämään kolme kattoon asti ulottuvaa metrin levyistä hyllykköä, koska työmiehet vaativat kaksi metriä seinästä ulospäin kattavan täysin tyhjän työtilan ikkunaseinille.

Varsinainen työhuoneeni on asuntomme viereinen pikku yksiö ja siellä tapahtuivat samat mullistukset. Siellä ei tosin ole niin ahdasta kuin tällä puolen, enkä siellä ole joutunut pitämään työpöytää pois ikkunan edestä kuin puoli vuotta. Viidettä vuotta jatkuva remonttihärdelli kyllä onnistuu rikkomaan työrauhaa aika lailla, kun milloin tahansa voi tulla määräys siirtää joku huonekalu tai milloin tahansa joku voi saapastella sisään ilmoittamatta (tarkkoja aikoja kun ei koskaan anneta, vain muutaman viikon yleisaika koko taloyhtiölle). Kirjoittaminen on aika herkkää hommaa: kun on päässyt hyvään vireeseen, keskeyttäminen, varsinkin odottamaton keskeyttäminen on iso haitta. Ja sellaisten keskeyttämisten ennakointi on myös häiriöksi.

Joten pitäkää sormet ristissä, hyvät lukijat, että remontti loppuisi vihdoin tänä viidentenä vuonna.

Joulukuu 2016

18.12.

img_3785

Neljäs adventtisunnuntai! Onpa joulukuu kulunut jo pitkälle, aivan kuin varkain. Sen alussa vietin viikon Edinburghissa mieheni luona. Jouluksi saan hänet puolestaan Suomeen.

Blogiin onkin aika panna pieni jouluinen päivitys Edinburghista.

Marraskuu 2016

25.11.

Puuhakkaita viikkoja! Epäonnekseni olen viettänyt ne ristiselkävaivan ja syysflunssan piinaamana. Onneksi selkä on parantunut huippuvauhtia kuntoutuksen ansiosta ja flunssan seurauksena tulehtuneet poskiontelot ja keuhkoputki ovat myös paranemaan päin. Jos vielä saataisiin tämän pilvisen pimeyden valaisijaksi talvista lunta, niin a vot! (Isäni käytti taajaan tätä venäläistä ilmaisua, hän kun oli paitsi stadin kundi, myös käynyt 1941-44 lähitaisteluja naapurikansamme kanssa). Ja jouluunhan on enää kuukausi!

Viime viikonloppuna eli 20.11. sunnuntaina vierailin Äänekoskella. Siellä esiinnyin kansalaisopistolla kirjaston ja kansalaisopiston järjestämässä kirjallisuus- ja musiikkimatineassa, jollaisia on pidetty jo viidenkymmenen vuoden ajan. Mikä ihana perinne! Muut esiintyjät olivat kirjailijat Risto Isomäki ja Laura Lähteenmäki sekä musiikkiopiston oppilaat Anna Roimela, Ellinoora Autio ja Valtteri Kautto. Tilaisuuden juonsi aivan mainiosti äidinkielenopettaja Jaana Tani.

Eilen 24.11. olin Finlandia-palkintojen jakotilaisuudessa Kansallisteatterissa. Tästä enemmän tämänpäiväisessä päivityksessäni.

Nyt on uusi Björk-kirja kovasti työn alla. Toivon, että silti ehdin päivittää blogiakin.

1.11.

Tällä viikolla taas luvassa kirjallista matkailua, tällä kertaa Savon sydämessä. Aikatauluni on seuraava:

2.11. keskiviikko klo 18 Leppävirran kirjasto;

3.11. torstai klo 12-14 Heinäveden kirjasto;

3.11. torstai klo 17 Varkauden kirjasto.

Kaikissa paikoissa minua haastattelee Kirja-Varkauden Harri Koivistoinen, joka on myös ystävällisesti lupautunut kuljettamaan minua kohteesta toiseen. Kirja-Varkaus on varkautelainen kirjallisuusyhdistys.

Ja ohessa valokuvamuisteluita viime viikon Helsingin kirjamessuilta. Älypuhelin oli mukana vain sunnuntaina, joten kuvat ovat siltä päivältä. Puhelimen kamera ei ole paras mahdollinen, se on aika vanha kapistus ja suunnittelen uuden ostoa. Tällaiset hankinnat vaativat kuitenkin minulta aina pitkän harkinta-ajan!

2016-10-30-854

Mieheni ja Mimmi-lehmä Kustannus-Mäkelän osastolla. Mimmi-lehmä-kirjat ovat olleet perheessämme kaikkien suosikkeja.

2016-10-30-867

Karo Hämäläinen, Juha-Pekka Koskinen, Venla Hiidensalo ja Antti Leikas keskustelivat terävästi aiheesta ”Kirja-ala murroksessa” Takauma-lavalla. Paneelin järjesti Suomen Kirjailijaliitto.

2016-10-30-879

Enni Mustonen ja Sirpa Kähkönen signeeraamassa. Esiinnyimme yhdessä Suomalaisen kirjakaupan osastolla.

2016-10-30-881

Kauniita naisia hyvällä asialla. Tiedottaja Sonja Ulma ja viestintäpäällikkö Anna Storm kirjallisen alan tekijänoikeusjärjestö Sanasto ry:n tiskin takana.

2016-10-30-907

Otavan osastolla myynti-ja markkinointiosaston voimakolmikko poseerasi Tatun ja Patun kanssa.

2016-10-30-951

Messuyleisöä Otavan osastolla.

2016-10-30-860

Romaanini ”Kuka kuolleista palaa” sievästi esillä messupöydällä.

Lokakuu 2016

24.10.

Viime loppuviikko oli yhä reissaamista! Keskiviikkona matkustin Suonenjoelle ja vierailin Rautalammin kirjastossa puhumassa kirjoistani. Yleisöä oli mukavasti ja tarjolla oli kahvia ja mainioita rahka-marja-kakkuja. Ihastuin kovasti kauniiseen kirjastotaloon:

2016-10-19-799

2016-10-19-796

Yötä olin Hotelli Suonenjoessa, joka on entinen suojeluskuntien talo 1930-luvulta ja todella hienossa kunnossa.

2016-10-20-812

Hotelli Suonenjoki.

Perjantaina lähdin Turkuun. Yliopistossa puhuin kirjallisuustieteen ja luovan kirjoittamisen opiskelijoille rikosromaanin kirjoittamisesta. Kauniiden talojen kavalkadi jatkui, sillä humanistiset tieteet ovat majoittuneet Sirkkalan kasarmiin, jonka A. H. Dahlström suunnitteli vuonna 1875 Venäjän armeijan tarpeisiin. Se oli Suomen ensimmäinen kasarmirakennus. Sievä valokuva alla on Jooel Jaakkolan ja kannattaa lukaista myös hänen artikkelinsa talokompleksin historiasta: http://jooel.puheenvuoro.uusisuomi.fi/81795-sirkkalan-kasarmin-varikas-historia

picture_034_0

Sirkkalan kasarmi, Kaivokatu 12, Turku.

Tänä viikonloppuna ovat Helsingin kirjamessut.

Esiintymiseni ovat seuraavina aikoina:

Lauantai 29.10:

14.30-15.00 Mika Waltari -lava: ”Sarja koukuttaa. Rikoskirjasarja onnistuu pitämään lukijan otteessaan. Koukuttaako sarja myös kirjailijan?” Dekkarilauantain ohjelmassa puhun tästä aiheesta paneelissa.

16.30-17.00 Otavan / Liken osasto. Haastattelijana Aleksi Pöyry.

Sunnuntai 30.10:

13.00-13.30 Suomalainen kirjakauppa. Puhun Sirpa Kähkösen ja Enni Mustosen kanssa uusista kirjoistamme.

Perjantainakin liikuskelen paikalla, niin että tulkaa tapaamaan!

12.10.

Huomenna 13.10. olen klo 18.00 Puistolan kirjastossa kirjailijavierailulla, Puistola, Nurkkatie 2.  Matti Järvinen Pasilan kirjastosta haastattelee minua.

Tässä linkki: http://www.helmet.fi/fi-FI/Kirjastot_ja_palvelut/Puistolan_kirjasto/Tapahtumat/Kirjailijavieraana_Virpi_HameenAnttila(109127)

Björk-romaani numero neljä on saanut nimen! Mutta enpä kerrokaan sitä vielä. Myös juoni alkaa saada muotoa. Viime maanantaina raotin salaperäisyyden verhoa hiukan Otavan kirjakaupassa, kun siellä oli Naisten hyväntekeväisyys- ja ystävyysjärjestö Inner Wheel Helsinki Kallio-Berghäll klubi ry:n yksityistilaisuus. Puhuin siellä Björk-kirjoista ja signeerasin niitä. Sitä ennen Otavan yleisen kirjallisuuden myynti- ja markkinointijohtaja Maija Kuusi kertoi Otavan talosta, historiasta, perinteistä ja nykypäivästä mukaansatempaavasti. Oli ihana tilaisuus ja lämmin tunnelma, jollainen syntyy kirjoja ja kulttuuria rakastavien ihmisten keskellä.

Eläkööt kirjat, niiden tekijät, kustantajat ja lukijat pitkään ja onnellisina!

Kirjoja, kirjoja, kirjoja… ah onnea!

4.10.

Turun kirjamessut ohitse, oikein mukava tapahtuma taas, jossa kohtasin monia lukijoita! Oli niin vilskeistä, etten älynnyt ottaa juuri lainkaan valokuvia, mutta tässä nyt muutama.

Asuin ensimmäisen yöni Turussa tunnelmallisessa hotelli Parkissa Rauhankadulla.

Kauppakeskus Skanssissa, edessä Outi Pakkasen ja minun uutuuskirjat.

Otavan väkeä illallisella ravintola Kaskiksessa. Sirpa Kähkönen ja Outi Pakkanen keskustelevat, taustalla Antti Tuomainen ja muitakin. Laseja riittää!

Mutta eivät esiintymiset tähän lopu! Huomenna 5.10. on Gretan salongin ilta jälleen, ja yleisön pyynnöstä Samu Nyström ja minä jatkamme keskusteluamme Helsingin historiasta elävän musiikin säestyksellä. Paikka on taas Manala ja tilaisuus alkaa kello 19.00.

Syyskuu 2016

27.9.

Kirjallinen syksy on lähtenyt käyntiin, ja sen myötä myös kirjamessut. Perinteiset ja lämminhenkiset Turun kirjamessut pidetään 30.9. – 2.10. eli ensi viikonloppuna. Ja olen tietysti siellä minäkin! Varsinainen esiintymispäiväni on sunnuntai, mutta minut tapaa kyllä jo lauantaina iltapäivällä, jos käy hyvä onni.

Puhun messuilla uusimmasta Björk-romaanistani Kuka kuolleista palaa. Ja tässä tarkat ajat ja paikat.

Lauantaina 1.10.

vierailen kauppakeskus Skanssin Suomalaisessa kirjakaupassa Outi Pakkasen kanssa. Outi juhlii 30. kirjansa ilmestymistä! Jos tahdotte tavata meidät molemmat, olemme siellä klo 12.00. Ja sieltä lähden Messukeskukseen ihan vain kävelemään ja katselemaan.

Sunnuntaina 2.10.

11.30 Äidinkielenopettajien osastolla koululaisten haastateltavana — opettajien osasto on aina A-hallin kulmassa, mistä pääsee B-halliin, sitä ei voi olla löytämättä ja siellä on aina hauskaa.

11.45 Otavan / Liken osastolla, A86.

12.40 Fiore-lavalla, Antti Korhonen haastattelee. Antti on loistava lukija ja olen aina iloinen, kun saan olla hänen haastateltavanaan.

13.05 Kansallisessa kirjakaupassa, A57, omistuskirjoituksia jakamassa. Tämä on se rauhallisin paikka saada nimmari ja kukka kirjaan.

noin 13.20 jälkeen lähden

Suomen Dekkariseuran osastolle, A 6A, jossa kanssani voi puhella vapaamuotoisesti Björkistä ja hänen seikkailuistaan. Ja tietysti kannattaa tulla tutustumaan itse osastoon!

Kirjatoukan kotikolo.

18.9.

Blogi on palannut kesälomalta. Lomailun syy kerrotaan tämänpäiväisessä blogikirjoituksessa (”Takaisin 1920-luvulle”). Syksyn viileys tuntuu kirpeänä ilmassa ja kesä muuttuu kohta muistoiksi. Ne on onneksi talletettu myös valokuviin. Kesäkuussa tein jälleen patikkaretken vuokramökkimme lähelle Vesijaon luonnonpuistoon, jonka keskellä on satumaisen kaunis järvi lumpeineen.

img_2179

img_2184

Hiljaisessa metsässä kävellessä aivot tyhjenevät kaikesta turhasta tuuminnasta, jolloin mielikuvitus pääsee valloilleen ja uusia ideoita pomppaa pintaan kuin sieniä sateen jälkeen. Siksi kesä Suomen luonnossa on minulle niin tärkeä.

img_2304

img_2771

Syksyn tultua ryhdyn valmistelemaan uutta Björk-romaania, ja bloggaamisen lisäksi aloitan taas kirjailijavierailut kirjastoissa ja muulla. Kahden viikon päästä ovat Turun kirjamessut, joilla esiinnyn. Ajoista myöhemmin tällä sivulla ja Facebookissa. Minullahan on siellä kaikille näkyvä kirjailijasivu (Kirjailija Virpi Hämeen-Anttila), kuten maaliskuussa kerroin.

Sitä ennen helsinkiläiset lukijani voivat tavata minut Jakomäen kirjastossa ensi keskiviikkona eli 21.9. klo 18.00.  Eri kirjallisuuden teemoja esittelevässä sarjassa edustan rikoskirjallisuutta.

Kesäkuu 2016

4.6.

IMG_0891

Toukokuisia voikukkia vuokramökin pihalla.

Olipa kesäinen toukokuu! Kunpa aurinkoa ja lämpöä riittää jatkossakin. Kesäni on omistettu ”välikirjalle”, joten Björk saa vähän aikaa levätä. Seuraavan Björk-kirjan aiheita ja materiaalia on kyllä jo tallessa enkä estä, jos niitä ilmaantuu lisää, mutta palaan 1920-luvulle tositoimin vasta elokuun lopussa. ”Välikirjasta” en kerro mitään, saatte sitten myöhemmin tietää….

Minut voi nähdä ja minua voi kuulla maanantaina 6.6. aamulla televisiossa. Puhelen kolmosen Huomenta Suomi -ohjelmassa 8.40-9.00 lukemisesta, kirjoittamisesta ja lempikirjoistani ja annan kirjasuosituksia. On aina yhtä vaikea valita suosikeistaan muutama, kun niitä on niin paljon, ja lisää tulee. Toivon, että ehdin kirjoittamisen lisäksi kesällä myös lukea.

Toukokuu 2016

14.5.

IMG_2388

Kukka kuin ilotulitus.

Nyt on kaksikin syytä juhlaan: blogini täyttää tässä kuussa yhden vuoden ja ensi maanantaina 16.5. ilmestyy kolmas Björk-romaani, Kuka kuolleista palaa. Itse lykkään suurempia juhlia vielä hiukan, koska olen viikon mökillä, kuten on toukokuussa tapani, palautumassa kirjoitusputkesta. Oikeastaan kirjan piti tulla vasta mökkiviikon jälkeen, mutta painossa oltiikin nopsia. Olen tästä vähän pöllämystynyt ja mietin, miten päin oikein olisin…

No, pääasia on, että kirja lähtee maailmalle ja lukijoiden käsiin. Minä jään rannalle huiskuttamaan. Ja suunnittelemaan uusia kirjoja!

Huhtikuu 2016

30.4.

Huhtikuussa saattelin seuraavan Björkin painoon. Toukokuun puolivälissä sen pitäisi tulla ulos. Kuka kuolleista palaa on esitelty Otavan syyskauden luettelossa. Nyt on aika siirtyä ideoimaan Björkille uusia seikkailuja. Sen voin kertoa, että seuraava Björk-kirja käsittelee syystalvea 1921 ja vuoden 1922 alkua, ja Björkin elämässä tapahtuu suuria muutoksia. Uuden rikoksen hän saa myös luonnollisesti selvitettäväkseen heti kirjan alkupuolella. Ja romaani ilmestyy, kuten edellisetkin, taas toukokuussa.

Kohta on vuorossa henkilökohtainen juhlapäivä, toukokuussa blogini täyttää vuoden. Kevätkin näyttää viimein olevan tulossa, toden teolla. Hauskaa vappua kaikille kirjojeni ja blogini lukijoille, ja muillekin!

tulppaanit 2016-03-21-626

Maaliskuu 2016

24.3.

Blogi on ollut koko maaliskuun hiljaisena: syynä kaikkein kiireisin vaihe seuraavan Björk-kirjan valmistelussa. Käsikirjoituksen on oltava hiottu ja korjattu ensi kuun alkuun mennessä, ja tavoite toteutuu! Sen jälkeen voin taas ahkerammin päivittää blogiani.

Björk no. 3 on muuten nimeltään Kuka kuolleista palaa. Lukijat saavat sen käsiinsä toukokuun puolivälin jälkeen.

Olen myös tänään perustanut Facebookiin erityisen kirjailijatilin, jossa kerron kaikenlaista omista kirjoistani ja muiden kirjoista sekä infoan esiintymisistäni ja vastaavista ulostuloista. Sitä voi hakea nimellä Kirjailija Virpi Hämeen-Anttila. Mutta kyllä tätä Ajankohtaista-osastoa voi myös selailla, sinne panen samanlaista tietoa.

Tällä hetkellä olen näkyvillä ja puhun musiikista kymmenosaisessa Klassinen Suomi -ohjelmassa Ylen Teemalla, johon liittyy myös radiossa kuultava ohjelma. Jos ei ehdi tv:n ääreen esitys- tai uusinta-aikaan, Ylen Areena on käytettävissä.

Helmikuu 2016

6.2.

Tässä valokuva 21.1. pidetystä Helsinki-nostalgia-illasta Manalan baarissa. Ilta oli menestys ja tunnelma korkealla. Siitä kiitos järjestäjille ja ihanille muusikoille!

Greta 3b

Laulutaiteilija Greta Kreutzberg eläytyy sähkönsinisessä asussaan 1920-luvun syntisen Berliinin tunnelmiin. Ich bin von Kopf bis Fuss auf Liebe angestellt… Pianon ääressä maestro Jukka Nykänen. Minä nautin Samu Nyströmin kanssa taka-alalla virvokkeita.

Gretan salongin musikaalis-kulttuuriset illat jatkuvat Manalassa koko kevään. Katsokaa ohjelma netistä!

Tulevina viikkoina on luvassa työteliäitä päiviä. Mutta jos satutte asumaan Pornaisissa päin, vierailen siellä keskiviikkona 16.2. kunnankirjastossa (Kirkkotie 174) Pellavasalissa klo 18 puhumassa kirjoistani.

Tammikuu 2016

13.1.

Hyvää uutta vuotta ja Nuutinpäivää (ks. tämän päivän blogikirjoitus)! Joulun kiireet veivät aikaa, ja sitten tuli lähes pakollinen flunssavirus, joten blogissa on ollut hiljaista. Uusi Björk-kirja kuitenkin pikkuhiljaa valmistuu, ja muutakin touhua on luvassa.

Ensi viikon torstaina 21.1. klo 19 historiantutkija Samu Nyström ja minä vierailemme Gretan salongissa. Aiheena on ”Helsinkiläisyyden historia” ja luvassa siis puhetta entisajan Helsingistä. Laulutaiteilija Greta Kreuzberg esittää lauluja 1920- ja 1930-luvulta säestäjänään pianisti Jukka Nykänen. Paikka on Manalan baari, liput 10 e. (Huomaa salongin vaihtunut paikka, myös muun kevään ohjelmiston osalta.) Tervetuloa kaikki Helsinki-fanit ja laulumusiikin ystävät!

Joulukuu 2015

17.12.

IMG_0686

Joulukranssi ulko-ovessamme.

Onpa aika kiitänyt! Viikon päästä on joulu, ja siitä viikon päästä vaihtuu vuosi. Työn alla on kolmas osa nuoren virkamiehen ja rikostutkijan Karl Axel Björkin seikkailuja. Sen on tarkoitus ilmestyä edellisten osien tavoin kevään vaihtuessa kesäksi toukokuun lopulla.

Pian alkaa blogissani Blogivieras-sarja. Kutsun siihen historiantutkijoita ja historiallisten romaanien kirjoittajia kertomaan siitä, miksi historia on niin kiehtovaa ja mikä on siitä kerrottaessa faktan ja fiktion suhde.

Blogia on uudistettu myös sillä tavoin, että yläpalkissa on uusi sivu, Yhteydenotto, johon voi kirjoittaa kommentteja Björk-kirjoista tai muista romaaneistani ja muistakin askarruttavista asioista.

IMG_0687

Joulukranssi työhuoneen ovessa.

Marraskuu 2015

23.11.

Jos satutte ensi keskiviikkona (25.11.) Hämeenlinnaan, löydyn klo 19 Hämeenlinnan Lyseon (Lukiokatu 7) Janne-salista, jossa esiintyy viisi muutakin kirjailijaa. Tulkaa kuuntelemaan! Tässä lisätietoa: http://hameensanomat.menoinfo.fi/hameenlinna/tapahtumat/kirjailijailta/551197.

12.11.

Taas kotona! Ajatukset viipyvät vielä Intiassa, hienoissa temppeleissä…

IMG_0337

… ja kauniissa maaseutumaisemassa, jossa puhvelit laiduntavat…

IMG_0447

… mutta pian palaan taas Björkin maailmaan 1920-luvun Helsinkiin!

Lokakuu 2015

28.10.

IMG_0029

Seuraavat 11 päivää olen Intiassa. En siis mietiskele aktiivisesti 1920-lukua vaan ihan muita asioita. Mutta kun jälleen palajan, minua odottaa uuden Björk-kirjan käsikirjoitus ja uppoaminen Suomen itsenäisyyden ensimmäisten vuosien tunnelmaan Helsingissä. Lokakuun viikot ovat täyttyneet esiintymisistä ja messuista, marraskuussa on sitten aikaa kirjoittaa — myös blogia!

18.10

Syntymäpäiväruusuja!

IMG_9481

Ja tulevalla viikolla on Helsingin Kirjamessut.

Esiintymiseni siellä:

23.10 perjantaina

13.30-14.00 Mika Waltarilavalla puhumassa Käärmeitten kesästä, haastattelijana Aleksi Pöyry,

14.00-14.30 Otavan osastolla signeeraamassa, ja

17.00 Haamu-kustantamon osastolla keskustelemassa Marko Hautalan kanssa kauhukirjallisuudesta.

24.10. lauantaina

12.00-12.30 dekkarilauantain merkeissä paneelissa Mika Waltarilavalla, aiheena Ajankuva rikoskirjallisuudessa, ja

13.00-13.30 Akateemisen kirjakaupan osastolla haastateltavana Käärmeitten kesästä.

25.10. sunnuntaina

15.00-15.30 Otavan osastolla kertomassa Käärmeitten kesästä, haastattelijana Aleksi Pöyry.

11.10.

Kiirettä ja tohinaa edelleen. Syksy on kirjailijalle liikkuvaista aikaa, niin liikkuvaista, että ei ehdi päivittämään tulevia esiintymisiäkään, puhumattakaan menneistä. Pääpuhelimeni on yhä vanha kaunis simpukka, jonka ostin Stockmannilta anno dazumal. Siinä ei ole nettiyhteyttä, monestakin syystä. Yksi on se, että tahdon keskittyä siihen mitä olen kulloinkin tekemässä, koska olen hajamielinen ja juoksentelen erilaisten johtolankojen ja tiedonsirujen perässä niin että eksyn pääreitiltä koko ajan.

IMG_9473

IMG_9474

Minulla on kyllä varalla älypuhelin, sekin vanha Nokian E7. Sen järjestelmä Symbian takaa, että olen aika lailla pihalla teknisistä uudistuksista, enkä pääse silläkään lähettämään kunnon nykyhetkisiä selfieitä tai muita kuvia Facebookiin, puhumattakaan muista linkeistä: tekniikka pettää aina… ostin sen siinä vaiheessa, kun pelkäsin simpukkani toiminnan haipuvan. Mutta siitä on jo monta vuotta eikä simpukka suostu menemään rikki, vaikka sekoaakin ulkomailla hiukan. Joten.

En ole tottunut heittämään pois sellaista, mikä toimii. Kirjoitin muuten äsken ensin sanan nykyhetkinen muotoon nykyhektinen. Freudilainen lipsahdus, joka kertoo varmaan muutosvastarinnastani. Tai luontaisesta hitaudestani.

Eli siis tässä tulevan viikon ohjelmaa, Otavan Jännitystä elämään -aiheinen kiertue, josta on takana jo Kuopion tilaisuus viime torstaina. Ensi viikolla löydyn muiden jännittävien kirjojen kirjoittajien kanssa

tiistaina 13.10. klo 16.30 Turun Suomalaisesta kirjakaupasta Hansakorttelista, ja

torstaina 15.10. klo 16.30 Jyväskylän Suomalaisesta kirjakaupasta.

Tulkaa kuuntelemaan ja kyselemään Björk-kirjoista ja muusta!

1.10.

Virpi 001

Minä, 6 v.

Onpas aika vierähtänyt nopeasti! Syyskuu hujahti ohi kuin Maantiekiitäjä. Nyt alkavat kirjatapahtumat täydellä vauhdilla. Ensi viikonloppuna on Turun kirjamessut, ja olen siellä esiintymässä näinä aikoina näissä paikoissa:

Lauantaina 3.10.
12.00-12.40 Intia, idän ihmemaa, B-halli, Kuisti.
13.00 Äidinkielenopettajien kulmassa (A-halli) koululaisten haastateltavana
15.00-15.40 Rikoksen viemää, keskustelua. Kari Häkämies, Pirjo Tuominen, Saara Kesävuori, Katariina Souri ja minä puhumme, Antti Korhonen haastattelee. Auditorio.  Heti tämän jälkeen 15.40 Kansallinen kirjakauppa ja signeerausta.
16.40-17.20 Minkä varassa elän, vai elänkö? A-halli, Agricola. Mukana paneelissa Torsti Lehtinen, Leo Näreaho, Kaisa Raittila ja minä, ja piispa Kaarlo Kalliala on moderaattorina, Puhutaan elämänarvoista.


Sunnuntaina 4.10.
11.50-12.10 Käärmeitten kesä, Fiore.
12.10 Otavan osastolla signeeraan.
13.10-14.00 Käännös ja sen kritiikki. Suomentajat Alice Martin ja Jaakko Kankaanpää ja kriitikot Sanna Nyqvist ja Päivi Kosonen puhuvat ja minä juonnan keskustelua. Eino, 2 krs.
16.00-16.45 ”Millä elää kirjailija”? Tätä pohtivat Hanna Gullichsen, Markus Leikola, Tittamari Marttinen, Laura Paloheimo ja Jyrki Vainonen, ja minä johdattelen puhetta. Jukola, 2 krs.

Ohjelmassa on muuten minut korotettu vahingossa dosentiksi: sitä en toki vielä ole, kun tohtorintutkinnosta uupuu viimeinen maili. Yksi toinenkin virhe on, Intia-keskustelu on esiintyjäkohtaisissa tiedoissa merkitty sunnuntaiksi, mutta se on lauantaina. Kokonaisohjelmassa aika on oikein.

Ja vielä pieni muutos ohjelmaan, sunnuntain kirjailijan tuloja käsittelevään paneeliin: Laura Paloheimo on estynyt tulemasta ja hänen tilallaan keskustelee Sanasto ry:n toiminnanjohtaja Anne Salomaa.

Elokuu 2015

23.8.

Tuleva viikko 35 on Tietokirjaviikko ja minäkin olen siinä mukana, tällä kertaa aiheena matkakirjat. Maanantaina 24.8. olen mukana Runokuun tietokirjaraadissa, jossa tuomaroitavana on kolme matkakirjaa. Paikka on Lavaklubi Kansallisteatterin kyljessä ja aika 17.30. Torstaina 27.8. olen puhumassa viime vuoden kirjastani Minun Intiani paneelissa Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6) salissa 505 (5. kerros, aika lailla kiipeämistä!) klo 16. Tieteiden talon Tietokirja.fi -tapahtuman koko ohjelma löytyy täältä.

16.8.

Valokuvia vuokramökkimme lähiseudun ihanista metsistä.

IMG_9282

Metsäpolku kutsui kulkemaan.

IMG_9138

Ja näin kauniita lumpeita löytyi Vesijaon luonnonpuistosta.

Olen palannut lomalta nautittuani kaksi viimeistä viikkoa ihanasta auringosta, patikoinnista ja uimisesta. Nyt kelpaa suunnitella uutta Björk-romaania. Voin myös vihjata, että olen Kapsäkin Reetta Ristimäen kanssa ryhtynyt luonnostelemaan Björk-tarinoihin perustuvaa musiikkinäytelmää, josta aiomme tehdä helsinkiläisen ”Kolmen pennin oopperan”!

Tämän viikon torstaina 20.8. olen Taiteiden yössä puhumassa Käärmeitten kesästä ja Björkistä Otavan kirjakaupassa Uudenmaankadulla klo 16.00 ja Akateemisessa 17.30. Siinä välissä käväisen Deutsche Bibliotekissa (Pohjoinen Makasiinikatu 7) jutustelemassa rakastamistani saksalaisista kirjoista (noin 16.30).

Kesäkuu 2015

Hyvää kesän alkua kaikille! Olen Kirjakrooli-tapahtumassa Helsingissä torstaina 4.6. lukemassa romaania Käärmeitten kesä! Paikka on Ravintolateatteri, Pohjoiseplanadi 1, ja aika sopivan noir eli 20.40. Kirjakroolin ohjelma löytyy täältä.

Terveiset mökiltä Päijät-Hämeen Auttoisten kylästä. Kesäkuu kohta puolessa, ja kesäilmat vasta kurkistelevat ovesta. Pari päivää ihanan lämmintä ja heti perään (14.6.) koleaa ja sateista. Mutta onhan jotain juhlittavaa sentään: Käärmeitten kesä on ponkaissut mukavasti liikkeelle! Siitä otetaan jo toinen painos. Ja uuden Björk-dekkarin juoni muhii mielessä.

IMG_2575

Sikjärvi, yksityinen uima-altaamme vuokramökillä. Paratiisi!

Toukokuu 2015

Toukokuussa ilmestyy pokkariversio romaanista Yön sydän on jäätä. Se on toukokuun ajan saatavissa vain Akateemisesta kirjakaupasta ja Otavan omasta kirjakaupasta Uudenmaankadulta. Kesäkuusta alkaen sitä saa muualtakin. Taskukirjassa ei ole kovakantisen version karttoja sisäkansissa eikä lukunauhaa, mutta loppuun on liitetty maistiainen sarjan seuraavasta osasta.

2015-05-05 ysoj pokkari 2

Björk-sarjan toinen osa, Käärmeitten kesä, on tullut painosta 22.5. Sitä saa ainakin suurimmista kirjakaupoista.

käärmeitten kesä 2015-05-22-421

Löydyn nyt myös tästä kunnianarvoisesta seurasta, johon liityin 22.5.: http://375humanistia.helsinki.fi/humanistit/virpi-hameen-anttila/

Eilen 28.5. pidettiin pienellä porukalla salakapakassa Käärmeitten kesän julkkarit. Salakapakka oli nimensä veroinen, sinne osasivat ilman opastusta vain ne, jotka tunsivat paikan ennestään. Mustan oven ja pimennettyjen verhojen sisäpuolelle kätkeytyi oikea keidas 20-luvun kalusteineen ja drinkkeineen. Tunnelma oli aidon nostalginen. Kiitos, Otava! Kiitos, ystävät!

Kuvia tilaisuudesta löytyy Eeva-lehden Facebook-sivuilta. Tässä kaksi omaa sumeaa näppäystäni paikalta, ilman silmälaseja ja toivon mukaan rajattuna niin, että salaisuudet säilyvät:

jaakko ja karo 1

Aviomieheni Jaakko ja hänen takanaan Karo Hämäläinen, kirjailija ja Parnasso-lehden päätoimittaja.

kirja ja 20-luvun drinkki

Kirjaa kaksin kappalein ja 20-luvun drinkki.