Björk

Karl Axel Björk on päähenkilö romaaneissa Yön sydän on jäätä, Käärmeitten kesä,  Kuka kuolleista palaa,  Koston kukat , Tiergartenin teurastaja, Kirkkopuiston rakastavaiset ja Kalman kevät.

Björk on syntynyt 26. helmikuuta vuonna 1894. Hänen vanhempansa ovat Magnus Björk, entinen Magnus Axelskiöld, altailaisten ja ugrilaisten kielten ja kulttuurien tutkija, ja Aino Björk, o.s. Lyytinen. Hänen kaksi vuotta vanhempi veljensä Tapani on kaatunut sisällissodan aikana Tampereen taisteluissa. Hänen kymmenen vuotta nuorempi veljensä Usko käy lukiota.

Björk on tullut ylioppilaaksi vuonna 1910 ja suorittanut sitten Helsingin yliopistossa filosofian maisterin tutkinnon sekä hallintotieteen ja oikeustieteen tutkinnot. Hän on täydentänyt opintojaan Englannissa ja Saksassa 1916-1919. Berliinissä hän on ollut työssä Suomen Berliinin-lähetystössä. Hän on palannut Suomeen alkuvuodesta 1920 ja ollut siitä lähtien töissä sisäasiainministeriössä. Samalla hän kirjoittaa väitöskirjaa ja ratkaisee rikoksia. Historian alan väitöskirja on valmistunut syksyllä 1921 ja näin Björk on myös filosofian tohtori.

Björk asuu vuokralla Nikolainkatu 15:ssa (nyk. Snellmaninkatu 15), mutta kesällä 1922 hän suunnittelee muuttoa. Hän on verraten köyhä, kuten monet tuon ajan nuoret virkamiehet, mutta hän rakastaa tyylikkäitä vaatteita ja haaveilee ylellisemmästä elämästä. Nokkeluus, valepuvut, entiseltä murtovarkaalta saadut opetukset, kiinnostus uusimpaan rikostutkimukseen ja kokemukset erilaisista ympäristöistä ja ihmisistä ovat hänelle suureksi avuksi salapoliisin ammatissa. Sivutoimensa ansiosta hän voi myös tyydyttää haluaan pukeutua hyvin.

Björkin elämän tärkeitä henkilöitä ovat hänen lapsuudenystävänsä Martti Ekman, josta on tullut Helsingin poliisin rikososaston ylikonstaapeli, lehtimies Anton Helander, Antonin vaimo Minna ja pikkusisar Ida, joka pitää Björkiä lähestulkoon sulhasenaan. Sarjan toisessa osassa Björk saa apulaisekseen 14-vuotiaan Frans Valkaman, joka osoittaa pian kykynsä. Björk on tutustunut Axelskiöldeihin siitä huolimatta, että hänen isänsä on rikkonut välinsä entiseen hienoon sukuunsa. Erityisen läheisiä hänelle ovat hänen pikkuserkkunsa Lisbet ja Karsten. Björk pitää Idasta ja Lisbetistä ja naisista ylipäätään, mutta varoo sitomasta itseään. Asiat muuttuvat, kun hän tapaa salaperäisen Elena Zubovan. Rakkaus syttyy, mutta onko sillä tulevaisuutta?

Valtioneuvoston_talo

Valtioneuvoston talo, Senaatintori. Björkin työpaikka.