Björk

Harrastelijasalapoliisi Karl Axel Björk astui ensimmäisen kerran näyttämölle romaanissa Yön sydän on jäätä. Tuolloin romaanin maailmassa elettiin maaliskuuta 1921. Hänen rikostutkimuksensa jatkoivat romaaneissa Käärmeitten kesäKuka kuolleista palaa,  Koston kukat , Tiergartenin teurastaja, Kirkkopuiston rakastavaiset, Kalman kevät, Juhannusyön painajainen, Vapauden vahdit ja Synnin jäljet. Historia on kulkenut kirjojen aikana loppuvuoteen 1922, ja myös Björkin omassa elämässä on tapahtunut kaikenlaista.

Björk on syntynyt 26. helmikuuta vuonna 1894. Hänen vanhempansa ovat Magnus Björk, entinen Magnus Axelskiöld, altailaisten ja ugrilaisten kielten ja kulttuurien tutkija, ja Aino Björk, o.s. Lyytinen. Hänen kaksi vuotta vanhempi veljensä Tapani on kaatunut sisällissodan aikana Tampereen taisteluissa. Hänen kymmenen vuotta nuorempi veljensä Usko käy Normaalilyseon lukiota.

Björk on tullut ylioppilaaksi vuonna 1910 ja suorittanut sitten Helsingin yliopistossa filosofian maisterin tutkinnon sekä hallintotieteen ja oikeustieteen tutkinnot. Hän on täydentänyt opintojaan Englannissa ja Saksassa 1916-1919. Berliinissä hän on ollut työssä Suomen Berliinin-lähetystössä. Hän on palannut Suomeen alkuvuodesta 1920 ja ollut siitä lähtien töissä sisäasiainministeriössä. Samalla hän kirjoittaa väitöskirjaa ja ratkaisee rikoksia. Historian alan väitöskirja on valmistunut syksyllä 1921 ja näin Björk on myös filosofian tohtori.

Björk asuu kirjasarjan alussa vuokralla Nikolainkatu 15:ssa (nyk. Snellmaninkatu 15), Hän on verraten köyhä, kuten monet tuon ajan nuoret virkamiehet, mutta hän rakastaa tyylikkäitä vaatteita ja haaveilee ylellisemmästä elämästä. Nokkeluus, valepuvut, entiseltä murtovarkaalta saadut opetukset, kiinnostus uusimpaan rikostutkimukseen ja kokemukset erilaisista ympäristöistä ja ihmisistä ovat hänelle suureksi avuksi salapoliisin ammatissa. Sivutoimensa ansiosta hän voi myös tyydyttää haluaan pukeutua hyvin.

Keväällä 1922 Björkin elämä muuttuu, kun hänen esimiehensä, sisäministeri Heikki Ritavuori murhataan. Hän menettää sekä suosijansa että halunsa toimia virkamiehenä. Samaan aikaan hänen isänsä serkku Gustav Axelskiöld tarjoaa hänelle työtä yrityksessään. Hän ottaa ”Gustav-sedän” tarjouksen vastaan, ja hänestä tulee Axel-Electron apulaisjohtaja. Kesällä 1922 hänen taloutensa on sen verran kohentunut, että hän muuttaa Nikolainkadulta hienompaan asuntoon Rauhankatu 13:een.

Björkin elämän tärkeitä henkilöitä ovat hänen lapsuudenystävänsä Martti Ekman, josta on tullut Helsingin poliisin rikososaston ylikonstaapeli, lehtimies Anton Helander, Antonin vaimo Minna ja pikkusisar Ida, joka pitää Björkiä lähestulkoon sulhasenaan. Sarjan toisessa osassa Björk saa apulaisekseen 14-vuotiaan Frans Valkaman, joka osoittaa pian kykynsä. Björk on tutustunut Axelskiöldeihin siitä huolimatta, että hänen isänsä on rikkonut välinsä entiseen hienoon sukuunsa. Erityisen läheisiä hänelle ovat hänen pikkuserkkunsa Lisbet ja Karsten. Björk pitää Idasta ja Lisbetistä ja naisista ylipäätään, mutta varoo sitomasta itseään. Asiat muuttuvat, kun hän tapaa salaperäisen Elena Zubovan. Rakkaus syttyy, mutta onko sillä tulevaisuutta?

Björkin naissuhteet ovat totisesti mutkikkaita. Niihin voi tutustua lukemalla romaanit aikajärjestyksessä.

Valtioneuvoston_talo

Valtioneuvoston talo, Senaatintori. Björkin työpaikka.